Vágólapra másolva!
Az Irvine-i Kalifornia Egyetem kutatói elsőként hoztak létre őssejtekből olyan szemideghártya-szövetet, amelyet később talán a súlyos szembetegségek gyógyítására is használni lehet majd.
Vágólapra másolva!

Az időskori sárgafolt-elfajulás és a szem ideghártyájának elhalásával járó retinasorvadás két súlyos, vakságot okozó szembetegség: az utóbbira jelenleg semmilyen gyógymód nem létezik, és az előbbi is gyakran vezet látásvesztéshez. A sárgafolt elfajulása (időskori makuladegeneráció) Magyarországon is sokakat, a becslések szerint összesen 500 000 embert érint, a 60 év feletti korosztályban az esetek 22,7%-ában ez a betegség tehető felelőssé a vakság kialakulásáért. A másik szembetegség (orvosi nevén retinitis pigmentosa) kevésbé gyakori, de az ideghártya örökletes rendellenességei közül ez a legelterjedtebb.

Mindkét szembetegséget kezelni lehetne azonban az őssejtekkel, legalábbis az utóbbi évek kísérleti eredményei alapján. A Kalifornia Egyetem kutatói az efelé vezető úton értek el egy újabb eredményt, amelyről a Journal of Neuroscience Methods című folyóiratban számoltak be. Emberi embrionális őssejtekből olyan szemideghártyát sikerült létrehozniuk, amely nyolc rétegből áll, és a szövetre jellemző többféle sejttípus is előfordult benne. Ez az első olyan háromdimenziós szövetstruktúra, amelyet őssejtekből sikerült előállítani - olvasható az egyetem beszámolójában.

Forrás: University of California, Irvine

A képen a retina szövetét előállító elősejtek (progenitor sejtek) láthatóak. A kísérletben ezekből sikerült létrehozni a háromdimenziós szövetdarabot

"Összetett szövetstruktúrát sikerült létrehoznunk, amelyben a retinában található többféle sejttípus is megjelent. Ahhoz, hogy utánozni tudjuk a retinában lezajló sejtfejlődés korai szakaszát, különleges oldatokra volt szükségünk: az őssejteket ezekbe helyeztük, így végül mindegyik abba az irányba fejlődött, amelybe szerettük volna. Az őssejtekből létrehozott retinát először állatkísérletekben teszteljük, de nagyon reméljük, hogy a jövőben az emberi szembe történő beültetésre is alkalmasak lesznek majd ezek a szövetek" - mondta Hans Keirstead kutatásvezető.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.