Mutáns gombatörzsek fenyegetik a világ gabonaellátását

Vágólapra másolva!
Veszélybe sodorhatja a globális élelmiszerellátást a búzára veszélyes Ug99 nevű gomba, melynek négy új törzsét azonosították a kutatók.
Vágólapra másolva!

A gomba újonnan meghatározott törzsei Afrikából származnak, de valószínűsíthetően Ázsiában és további térségekben is elterjedhetnek - számolt be az amerikai székhelyű Borlaug Global Rust Initiative (BGRI) nevű csoport, amely a búzára veszélyes fertőzésekkel foglalkozik.

Az Ug99 a leggyakoribb gabonabetegségek közé tartozó szárrozsda egyik változata, a levegőben terjedő gomba az egész termést tönkreteheti. Elsőként Ugandában ütötte fel a fejét 1999-ben (erre utal a neve is), és azóta Jement, valamint Iránt is elérte, arra kényszerítve a kutatókat, hogy Ug99-ellenálló búzaféléket fejlesszenek ki - mutatott rá az amerikai kezdeményezés.

A gomba új törzsei súlyos problémát okozhatnak - idézte a közlemény az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA búzaszakértőjét. Más szakértők rámutattak arra, hogy a fertőzés komoly kockázatot jelenthet Dél-Ázsia sűrűn lakott és szegény országaiban, hosszútávon pedig elérheti Ausztráliát és Észak-Amerikát is. A válságnak globális hatása lehet: elég csak arra gondolni, hogy Dél-Ázsia adja a világ búzatermésének 20 százalékát.

A mutációkat feltérképező kutatást a dél-afrikai University of Free State végezte, az eredményekről az oroszországi Szentpéterváron a jövő héten kezdődő nyolcadik nemzetközi búza konferencián számolnak be.