Vágólapra másolva!
Néhány nappal azután, hogy a 23andMe nevű, otthoni genetikai teszteket forgalmazó cég tévedésből 96 páciensnek küldött ki elcserélt eredményeket, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA) a személyes géntesztek szövetségi szintű szabályozására szólított fel. Az FDA szerint ezek a tesztek gyógyászati eszközöknek minősülnek, ezért a jövőben már így kellene kezelni őket.
Vágólapra másolva!

Az FDA öt céghez juttatta el azt a levelet, amelyben közli a forgalmazókkal, hogy genetikai tesztjeiknek ezentúl engedélyezési eljáráson kell átesniük, mielőtt a piacra kerülhetnének. A 23andMe nem ért egyet az FDA döntésével, de az izlandi DeCode Genetics például üdvözölte az új fejleményeket - írja a Nature blogja.

Az USA-ban egyébként már nem az FDA az egyetlen olyan hivatal, amelyet nyugtalanít az otthoni genetikai tesztek terjedése. A Walgreens gyógyszerláncnak az FDA utasítására fel kellett függesztenie az otthoni genetikai tesztek forgalmazásával kapcsolatos terveit - nem sokkal később kongresszusi vizsgálat indult, amelynek célja a teljes iparág helyzetének áttekintése lesz.

Az FDA levelei itt olvashatóak, az otthoni genetikai tesztekről pedig korábbi cikkeinkben írtunk bővebben: Becsaphatnak minket az olcsó géntesztek.