Futballstadion a bányászputrik és a golfpályák között: Johannesburg az űrből

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-vb nyitómérkőzésének is otthont adó Soccer City-stadion Johannesburg Soweto nevű városrészében épült, meddőhányók, zsúfolt bányásznegyed és golfpályák között.
Vágólapra másolva!

A stadiontól balra látható hatalmas szögletes alakzatok meddőhányók, amelyek az évtizedeken át folytatott aranybányászat melléktermékei. Ezektől délre (lefelé, a kép bal alsó részén) a Diepkloof nevű zsúfolt lakóövezet fekszik, keskeny utcákkal és a kis bányászházakkal. A stadiontól kelet-északkeletre (jobbra) ipari parkok jóval nagyobb épületeit látjuk.

Forrás: NASA

A NASA műholdja (EO-1) még 2009 májusában, a stadion felújítása során készítette a valódi színeket mutató felvételt, amelyet a labdarúgó-vb nyitónapján közöltek az Earth Observatory honlapon. A kép nagyobb méretben itt látható

A be nem épített helyeken a növényzet viszonylag ritka, amit a talaj barnás-szürkés színe jelez. A kivétel a stadiontól jobbra látható golfpálya, üde zöld színben.

A Soccer City-stadion 1987-ben épült. A kezdetben 80 ezer néző befogadására alkalmas, kívülről egy afrikai fazékhoz hasonlítható létesítmény 2009-es felújításakor 94 700 férőhelyesre bővült, jelenleg ez az ország harmadik legnagyobb stadionja.