Eltorzítja agyunk a kezünkről alkotott képünket - próbálja ki!

Vágólapra másolva!
Az agyunkban tárolt modell szerint kezünk kövérebb és az ujjaink rövidebbek, mint a valóságban. Erről az olvasó is könnyen meggyőződhet egy egyszerű kísérlettel.
Vágólapra másolva!

A legújabb kutatások szerint agyunk rendkívül torz modellt tárol a testünkről. A most közzétett tanulmány, amely a kézről alkotott agyi képre koncentrált, megállapította, hogy a testünkről tárolt agyi modell erősen elrugaszkodik a valóságtól.

A University College London kutatói arra kérték a kísérletben részt vevő önkénteseket, hogy a bal kezüket tenyérrel lefelé helyezzék egy deszkalap alá, és becsüljék meg, hol helyezkednek el a letakart kéz ízületei és ujjhegyei. A kísérleti alanyoknak rá kellett bökniük azokra a helyekre a táblán, ahol ezeket az iránypontokat érzékelték. A kísérletet fölülről figyelő kamera rögzítette, hova mutattak a részvevők. Az iránypontok helyeit összerakva, a kutatók rekonstruálták a kéz agyi modelljét, és megállapították, hogy ez meghökkentően torz.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány eredmények azt mutatják, hogy az agyunkban tárolt modell szerint kezünk kövérebb és az ujjaink rövidebbek, mint a valóságban. A kísérlet alanyai nagyjából kétharmaddal szélesebbnek és egyharmaddal rövidebbnek jelezték kezüket a valós méreteknél. Az idegkutatók úgy vélik, hogy ezeknek a torzulásoknak az a mód lehet az oka, ahogyan az agy leképezi a bőr különböző területeit.

Természetesen tudjuk, hogy is néz ki kezünk a valóságban, mondja a kísérlet vezetője, Dr Matthew Longo. A résztvevők nagyon pontosan ki tudták választani a különbözőképpen eltorzított képek közül a saját kezük fényképét. Nyilvánvaló tehát, hogy egész testünkről van egy tudatos vizuális képünk. Érdekes módon azonban ezt a vizuális képet a jelek szerint nem használjuk, amikor csukott szemmel kell meghatározni agyunknak az egyes testrészek térbeli helyzetét.

Erről az olvasó is könnyen meggyőződhet. Elég, ha az asztal alá tesszük a kezünket, és az asztalra rögzített papíron megjelöljük, hol "érezzük" az ujjhegyeinket. Ha rátesszük kezünket a papírra, rögtön látjuk, hogy mi is rövidebbnek jelöltük be ujjainkat, mint amekkorák valójában.

A torz testérzékelés több pszichiátriai betegségben is jelentős szerepet játszhat. Egyik legsúlyosabb ilyen kór az anorexia nervosa (pszichés étvágytalanság), aminek hátterében az állhat, hogy a páciens szélesebbnek (kövérebbnek) érzékeli a testét, mint amilyen valójában. "Egészséges résztvevőinknek alapvetően pontos vizuális képük volt a saját testükről, de a kéz pozícióérzékelésének agyi modellje erősen torzított. Ez a torzított érzékelés dominánssá válhat egyes embereknél, és ez testképzavarokhoz és étkezési rendellenességekhez vezethet" - mondja Longo.

Forrás: PNAS

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.