A nanotechnológiát is bevetették az árvíz ellen

Vágólapra másolva!
Az árvíz levonulása után az egyik legnagyobb probléma a fertőzésveszély. A hagyományos fertőtlenítőszerek mellett először vetettek be egy új, nanotechnológiával készült anyagot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Vágólapra másolva!

"Edelényben és Miskolcon is kipróbáltuk a nanoezüstöt tartalmazó fertőtlenítőszert, nagyon jó eredménnyel" - mondja Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgató-helyettese. Körülbelül 250 lakást permeteztek le vele, továbbá utakra, udvarokra és közterekre szórták ki a vegyifelderítő gépjárművel.

Az új típusú szer ezüstöt tartalmaz, amelyről régóta tudják, hogy fertőtlenítő hatású. Az újdonság az, hogy az ezüstszemcsék nagyon aprók benne, mindössze néhány vagy néhányszor tíz nanométer átmérőjűek (a nanométer a milliméter milliomod része). Ezért nagy az együttes felületük, így hatékonyabban pusztítják a baktériumokat. A szer egy gyorsan ölő összetevőt is tartalmaz (hidrogén-peroxid), de az ezüstszemcsék miatt még 6 nappal a kifújása után is hatékony. Utóbbi, hosszan tartó hatása alatt már nem mérgező. Ez nagy előnye, mert a hagyományos szerek sok helyen nem alkalmazhatók (pl. oltott mész óvodában, hipó állatoknál stb.).

Az új szert a Semmelweis Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány vezetésével létrejött konzorcium fejlesztette ki. Dr. Soós Miklós, a konzorcium vezetője elmondta: 100 liter koncentrátumot adományoztak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Ezt 50-100-szorosára is lehet hígítani.