Vágólapra másolva!
Ha egy leeresztett lufit vagy papírzacskót tépünk el, sokkal kisebb a hanghatás, mint ha felfújva durrantjuk el. Miért van ez?
Vágólapra másolva!

A felfújt léggömb szakadásának sebessége nagyobb, mint ezt követően az összehúzódás sebessége, sőt még a levegőben terjedő hang sebességénél is nagyobb. Hirtelen úgynevezett szabad nyomásugrás jelenik meg, lökéshullám indul el - ez okozza a hanghatást. A lényeges folyamat nem a nyúlt állapot megszűnése, hanem a gyors szakadás, ami abból is látható, hogy a papírzacskó is pukkan, de nem ugrik össze.

Lufidurranás: még a lelassított felvétel is nagyon gyors

A vízzel töltött lufi végzete extra lassításban: a víz nagyon lomhán viselkedik a léggömbhöz képest. A gumi összeugrásához körülbelül annyi idő kell, mint amennyi alatt a hang egy léggömb-átmérőnyi távolságot megtesz - azaz kevesebb, mint egy ezredmásodperc. Ezalatt a szabaddá váló vízgömb mindössze néhány mikrométert zuhan - azaz extra lassításban még nem is mozdul

Minél kisebb a kipukkasztott léggömb, annál magasabb a durranás hangja. A "pukasztós" szatyor és a buborékos boríték hólyagjai például magas hangon pukkannak ki.