Albínó elefántra bukkantak Mianmarban

Vágólapra másolva!
Albínó elefántra bukkantak Mianmar keleti részén. A helyi sajtó keddi közlése szerint a 38 éves, két méter magas nőstény állatot a hét végén fogták be az erdészek.
Vágólapra másolva!

A túlnyomórészt buddhista Mianmarban - akárcsak Thaiföldön - a fehér elefántot misztikus, hatalommal bíró állatnak tartják, amelynek felbukkanása hatással lehet az ország irányítójára. Az ázsiai országban 1962 óta uralmon lévő katonai junta vezetői úgy tisztelik az albínó elefántokat, mint az egykori királyokat, és a jó szerencséjük megtartása érdekében támogatják ezeknek a ritka példányoknak a felkutatását.

Forrás: AFP
Az albínó elefánt

A kormány nemcsak a hadsereget, hanem a parasztokat is mozgósítja, hogy "önkéntes munka keretében" vegyenek részt a szerencsét hozó állatok felhajtásában. Legutóbb 2001-ben fogtak albínó elefántot Mianmarban. A sajtó akkor egyenesen "az állam békéjének és prosperitásának jeleként" értékelte az állatot, sőt a virágzó jövő ritka "hírnökét" még az akkori miniszterelnöknek, Khin Nyuntnak is bemutatták üdvrivalgások közepette. Négy évvel később a tábornokot elmozdították kormányfői tisztségéből, és az akkori "szerencsehozó" fehér elefánt lassan feledésbe merült.

A most fogott példányt a junta vezetői jó előjelnek tekintik az év végén esedékes választások előtt, az ellenzék ugyanakkor nevetségesnek tartja az albínónak tulajdonított túlzott jósszerepet.

A fehér elefántot "a szerencse és a jólét" hordozójaként egykor Sziám uralkodói ajándékozták leghűségesebb alattvalóiknak. Az albinizmus genetikai eredetű rendellenesség, amely rendkívül ritka a vadon élő állatoknál. Az albínó példányok szervezete nem termeli a melanin nevű festékanyagot, amely a szőr, bőr és szem színéért felelős.