Megnő a nők agya a peteérés előtt

Vágólapra másolva!
A nők egyes agyterületei akár 2 százalékkal is megnőhetnek a peteérés előtt, elősegítve a sikeres párválasztást.
Vágólapra másolva!

Belinda Pletzer, a Salzburgi Egyetem kutatója kollégáival férfiak és nők agyáról készített MRI-felvételeket, a nők esetében két alkalommal: először a havi ciklus korai szakaszában, másodszor pedig a peteérést követően. Azon nőknek, akik nem szedtek fogamzásgátlót, a peteérést megelőzően nagyobb volt a szürkeállományuk az agy jobb felében azokon a területeken, amelyek az arcfelismerésben és a térbeli elhelyezkedés érzékelésében vesznek részt (az úgynevezett parahippocampusban és a fusiform gyrusban). Az eredményeket a Brain Reserach című folyóiratban fogják közzétenni.

A kutatók szerint ez a változás felerősíti a nők arc- és testfelismerő képességét és térérzékelését, ami segíthet (illetve a múltban segíthetett) nekik abban, hogy megtalálják az ideális partnert az utódnemzéshez. A változás csak rövid ideig tart, a peteérést követően ugyanis az egyik nemi hormon, a progeszteron hatására az agyterületek normális méretűre zsugorodnak vissza.

Azoknak a nőknek, akik hormonális fogamzásgátlót szedtek, a kisagyuk és a hippocampusuk bizonyult nagyobbnak a pirulát nem szedőkkel szemben. Pletzer a New Scientist magazinnak azt nyilatkozta, hogy a fogamzásgátló tabletta felerősítheti az olyan tipikusan női erősségek között számon tartott tulajdonságokat, mint a beszédképesség és a jó memória.