Az önkielégítés is kiemeli az embert az állatvilágból

Vágólapra másolva!
Önkielégítés közben az erotikus fantáziák a legkülönfélébbek lehetnek, de általában jellemző, hogy míg a férfiak szeretnek több partnerre gondolni, a nők inkább egy partnerre gondolnak. A nők szeretnek alávetett helyzetben zajló nemi aktusokról, vagy hírességekkel, illetve fiatal vagy idős férfiakkal folytatott közösülésekről ábrándozni. A férfiak általában vadabb, a valóságtól elrugaszkodottabb vágyaikat jelenítik meg elméjükben. Kísérletező kedvű olvasók megpróbálhatják, sikerül-e eljutni az orgazmusig, ha maszturbálás közben teljesen kiürítik az agyukat, vagy tökéletesen semleges dolgokra gondolnak.
Vágólapra másolva!

A brit zoológus és etológus, Desmond Morris szerint az ember a legszexuálisabb lény. Rajtunk kívül csak két állatot - a bonobót és az oroszlánt - ismerünk, amelynek nőstényei bármikor hajlandók párosodni. Ebből következik, hogy a férfiak is állandóan készek a nemi aktusra. A társadalomban élő ember azonban nem mindig engedhet szabad utat vágyainak. A felgyülemlett szexuális energiát sok esetben kénytelen a legkézenfekvőbb módon, önkielégítéssel levezetni. Az önkielégítés - különösen a férfiaknál - annyira gyakori, hogy az állandó partnerkapcsolatban élők jelentős része is rendszeresen él vele.

Megtévesztő állatkerti videók

Az internetes videomegosztókon keringő több tucat maszturbáló (vagy látszólag maszturbáló) főemlősről készült film alapján valószínűleg sokan tévesnek tartják azt az állítást, hogy az önkielégítés kizárólag az emberekre jellemző. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: ezek a felvételek kivétel nélkül állatkertekben készültek. Állatkerti körülmények között a legtöbb állat - különösen a majmok és emberszabású majmok - természetellenesen viselkedik, így az ottani megfigyeléseket semmiképp sem lehet a normális viselkedéskészlet részeként értékelni. Ráadásul az esetek többsége nem vezet látható orgazmushoz vagy ondókilövelléshez

Az [origo] megkereste Csányi Vilmos etológus professzort, aki megerősítette, hogy az állatkerti megfigyelésekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az állatok normális viselkedésével kapcsolatban, mert az állatkert teljesen abnormális környezetet jelent. Arra a kérdésre, hogy a szabad természetben milyen gyakori lehet az állati önkielégítés, azt felelte, rendkívül ritka. Csányi professzor elmondta, hogy a természetben az állatoknak nagyon be kell osztaniuk a rendelkezésre álló erőforrásokat, így nemigen jut már energiájuk az önkielégítésre. Az ember ugyanakkor a társadalom által védett környezetben - Desmond Morris szavaival "emberi állatkertben" - él, így jóval több ideje és energiája jut például a maszturbációra is.

Önkielégítés majmoknál

Noha a főemlősökről rendkívül sok tanulmány készült már, mindössze kettőben említenek ondókilövelléssel járó maszturbációt. (A saját nemi szervek simogatásáról gyakrabban tesznek említést, de kétséges, hogy ez tudatos önkielégítés és nem pusztán "unaloműzés" lenne.)

Egy 1983-as tanulmányban a galléros mangábék (Lophocebus albigena) szexuális viselkedését figyelték 22 hónapig a nyugat-ugandai Kibale-erdőben. Rengeteg párzás fordult elő, különösen a nőstények fogamzóképes állapotakor. Azonban mindössze két ejakulációval járó hím maszturbációról számoltak be a kutatók.

Wikipedia

Galléros mangábék (Lophocebus albigena)

A másik tanulmányban szintén majmokat, vörös kolobuszokat (Piliocolobus kirkii) figyelt meg E. D. Starin antropológus Gambiában. Az 5 és fél éves megfigyelési időszak alatt mindössze 5 ejakulációval végződő önkielégítést jegyzett fel. Ezek is mindig akkor történtek, amikor a közelben más hímek pároztak nőstényekkel, és valószínűleg ez izgatta fel ennyire a maszturbáló állatokat.

Maszturbáció embereknél

Az embereknél azonban egész más a helyzet. Az amerikai szexológia úttörője, Alfred Kinsley számolt be először arról 60 éve, hogy az amerikaiak 92 százaléka végzett orgazmussal járó önkielégítést. Robin Baker és Mark Bellis brit evolúcióbiológus 1992-es tanulmányában arról számol be, hogy a megkérdezett egyetemista férfiak nagyjából 72 óránként maszturbáltak ejakulációig, és az esetek többségében az önkielégítés 48 órán belül volt a következő páros nemi aktushoz képest. Azt lehet tehát mondani, hogy amennyiben nem közösültek minden nap, akkor a férfiak nem több, mint két nappal a tényleges nemi aktus előtt hajlamosak kielégíteni magukat.

A két evolúcióbiológus erre azt a magyarázatot adta, hogy az emberi maszturbáció azért alakulhatott ki az evolúció folyamán, hogy a férfiak megszabaduljanak az elöregedett spermiumoktól. A spermiumok átlagos élettartama 5-7 nap a termelésük után, és mivel egy felnőtt férfi naponta elképesztő mennyiségű, 3 millió spermiumot termel, így nyugodtan megengedhető az a "luxus", hogy csak a "fitt" spermiumokat tartsa meg. Tehát a minőség fontosabb a mennyiségnél. Ezt az elképzelést az is alátámasztja, hogy fiatal férfiaknál önkielégítés hiányában gyakori az éjszakai spontán magömlés, aminek magyarázata - legalább részben - szintén a régi spermiumoktól való megszabadulás lehet.

Fantáziálás nélkül nincs önkielégítés

Az emberi önkielégítés egyik legérdekesebb aspektusa, hogy kizárólag erotikus fantáziálással együtt fordul elő. Kísérletező kedvű olvasók megpróbálhatják, sikerül-e eljutni az orgazmusig, ha maszturbálás közben teljesen kiürítik az agyukat, vagy tökéletesen semleges dolgokra gondolnak. A válasz egyértelmű nem.

Forrás: [origo]

Giorgione: Alvó Vénusz

Az erotikus fantáziák a legkülönfélébbek lehetnek, de általában jellemző, hogy a férfiak szeretnek több partnerre gondolni (akár váltogatva is) önkielégítés közben, a nők inkább egy partnerre gondolnak. A nők szeretnek alávetett helyzetben zajló nemi aktusokról, vagy hírességekkel, illetve fiatal vagy idős férfiakkal folytatott közösülésekről ábrándozni. A férfiak általában vadabb, a valóságtól elrugaszkodottabb vágyaikat jelenítik meg elméjükben.

A modern társadalmakban ma már szerencsére nem tekintik elítélendő cselekménynek az emberek, főként a serdülőkorúak önkielégítését. De nem olyan régen még a felvilágosultabb országokban is mindenféle fenyegetésekkel próbálták elrettenteni a fiatalokat a maszturbációtól az "erkölcs" nevében. A pokol tüzén kívül különféle betegségekkel (gerincsorvadás, vesebaj, impotencia stb.) ijesztgették azokat, akik magukhoz nyúlnak. Pedig úgy tűnik, az önkielégítésnek fontos evolúciós szerepe van az embernél, és a pszichoszexuális fejlődésben is jelentős szerepet tölt be.

A cikkhez felhasználtuk Jesse Bering: One reason why humans are special and unique: We masturbate. A lot (Scientific American) című cikkét.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.