Hatvanhét centiméter: hatalmasra növelte péniszét egy mélytengeri kalmárfaj

Vágólapra másolva!
A felszínre hoztak egy mélytengeri kalmárt, és megoldódott a rejtély, miként juttatják a nőstényekbe ivarsejtjeiket a kalmárok hímjei. A megoldás egy nagyméretű, meghosszabbodott pénisz: más fejlábúak egy módosult kart használnak a szaporodás során, az Onykia ingens hímjei azonban a pénisz méretének növelésével oldották meg a feladatot.
Vágólapra másolva!

A kalmárok a fejlábúak (Cephalopoda) közé tartozó állatok - ez az osztály a puhatestűek legnagyobb és minden jel szerint a legintelligensebb képviselőit foglalja magában. A legtöbb puhatestű teste három részből - fej, zsigerzacskó és izmos láb - áll. A zsigerzacskó felső felszínét a köpenynek nevezett réteg borítja, ez termeli a sok puhatestűn megtalálható héjat.

A mélytengeri kalmárok szaporodásával kapcsolatban egészen mostanáig rejtély volt, hogy pontosan miként is megy végbe az aktus. A sekély vizekben élő fejlábúak párosodási szokásairól már sokat tudnak a biológusok, a kalmárok szaporodását azonban még sosem sikerült megfigyelni. A szaporodás során a fejlábúak egyik imént említett testrésze, a köpeny jelent problémát: hogyan lehet kijuttatni innen a hímivarsejteket, és hogyan oldható meg, hogy a párosodásnál a víz ne sodorja el a spermákat?

A sekélyvízi fejlábúak egy módosult kar segítségével hidalták át ezt a problémát, amellyel képesek a rövid péniszből származó úgynevezett spermatofórát a nősténybe juttatni (a spermatofóra a hímivarsejtek "csomagját" jelenti; hasonló fordul elő a pókoknál és néhány gerincesnél, például a szalamandráknál). A mélytengeri kalmárok azonban nem rendelkeznek módosult karral - ennek hiányában eddig nem tudták elképzelni a kutatók, hogy miként szaporodnak ezek az állatok.


Forrás: Falkland Islands Government Fisheries Department/Alexander Arkhipkin

A tengerből kifogott Onykia ingens hímje - ezen a képen nem látszik az állat pénisze

A megoldás egy nagyméretű, meghosszabbodott pénisz: a Patagónia vizeiből a közelmúltban kifogott állat ivarszerve az erekciót követően elérte a 67 centiméteres hosszt. "Amikor felnyitottuk a vízből kifogott állat köpenyét, igencsak elcsodálkoztunk: az állat pénisze merevedni kezdett, majd nem sokkal később elérte az állat csaknem teljes testhosszát" - mondta a BBC-nek dr. Alexander Arkhipkin, a Falkland-szigetek állami halászati osztályának munkatársa. Arkhipkin doktornak szerdán levelet írtunk, és kérésünkre elküldte az itt látható felvételeket, amelyeket magyar feliratokkal láttunk el.

Forrás: Falkland Islands Government Fisheries Department/Alexander Arkhipkin

Megoldódott tehát a rejtély, amelyre korábban már számos elméletet dolgoztak ki. A mélytengeri kalmárfaj - Onykia ingens - hatalmas péniszét használja módosult kar helyett, és ezzel juttatja a nősténybe a spermacsomagot. A víz így nem sodorja el a hímivarsejteket, a nőstény pedig megtermékenyülhet. "Volt olyan kutató, aki már azt is felvetette, hogy a kalmárhím esetleg távolról, nagy erővel lövi ki a nőstény felé ivarsejtjeit. Most már világos, hogy ez nem így van, és bár az állat szaporodása még így is rendhagyónak számít, ennyire azért nem extrém" - mondta Arkhipkin.

A fejlábúak rendszerezéséről és fajairól korábbi cikkünkben olvashat bővebben: A gigantikus tintahal boncolása képekben