Szinkronban érdemes villogni a párzáshoz - új film szentjánosbogarakról

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók legújabb vizsgálatából kiderült, hogy a szaporodási időszakban miért villognak egymással összhangban a hím szentjánosbogarak. A kutatás LED-ek segítségével igazolta, hogy a nőstényeknek segít a megfelelő pár kiválasztásban az, ha a hímek egymáshoz igazítják fényjelzéseiket - mindez csökkenti a hím bogarak villogásból eredő zűrzavart.
Vágólapra másolva!

A Science-ben megjelent új tanulmány a Photinus carolinus nevű, az USA-ban élő szentjánosbogárfaj viselkedésére keresett magyarázatot. A Smoky Mountains erdeiben a nyár kezdetekor folyamatosan látható, amint a hím bogarak fényvillanásokkal jelzik a nőstényeknek, hogy készek a párosodásra. A Photinus-fajok sajátossága, hogy más szentjánosbogarakkal ellentétben nem összevissza, hanem egymással összhangban villogtatnak: a kutatók becslései szerint a világon előforduló csaknem 2000-féle szentjánosbogárfaj mindössze egy százaléka képes rá, hogy összehangolja egymással a fényjelzéseit.


Forrás: Andrew Moiseff

A vizsgált szentjánosbogárfaj hímje egy levélen

A kutatók évek óta nem tudtak rájönni, hogy miért van minderre szükségük a hím bogaraknak. Az már ismert volt, hogy a szentjánosbogaraknál egyértelműen a párkeresés a fényjelzések célja, és az is kiderült, hogy az eltérő fajok villogása egymástól különböző, egyedi mintázatot mutat. Andrew Moiseff és munkatársa végül egy érdekes laborkísérlettel igazolták, hogy miért jó, ha a hím bogarak összehangolják egymással villanásaikat - a viselkedés célja természetesen a sikeres párzás esélyének növelése. (A villogást tudományos néven biolumineszcenciának nevezik, erről itt olvashat egy izgalmas összefoglalót).


Forrás: Andrew Moiseff

A hímek általában repülve próbálnak kapcsolatba kerülni a nőstényekkel - erre nagyobb esélyük van akkor, ha összehangoltan jeleznek

Az állatokat Petri-csészékben helyezték el, amelyeket villogó LED-ekkel vettek körbe: a LED-eket úgy állították be, hogy pontosan a Photinus carolinus hímjeire jellemző villogásmintázatot mutassák. Kiderült, hogy a nőstények sokkal következetesebben válaszoltak a feléjük szinkronban küldött fényjelekre, mint amikor a LED-ek szabályosság nélkül, összevissza villogtak - írja a Science összefoglalója. A mintázat egy vagy több villogásból áll, amelyet egy hosszabb szünet követ - a nőstények minderre egyetlen fényjelzéssel reagálnak, amint kiválasztották maguknak a megfelelőnek vélt hímet.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AWj4Oz1DzYkJAcow

A fenti videón látható, amint a hím bogarak szinkronban jeleznek - több villanást követően mindig egy hosszabb szünet következik

A nőstények válaszadásának gyakoriságát pontos számadatokkal is jellemezték a kutatók: ha a LED-ek villogása szinkronban volt egymással, akkor a nőstények a jelek 80%-ára válaszoltak, ha viszont elcsúsztatták az összhangot, a bogarak csak az esetek 10%-ában küldtek válaszjelet. A kutatók szerint a hímek jelzéseinek összehangolása azért alakulhatott ki, mert a bogarak a párosodási időszakban nagy sűrűségben vannak jelen, repülés közben azonban nehéz eljuttatni a megfelelő jelet az egy helyben várakozó nőstények felé - ha minden bogár véletlenszerűen, összevissza villogtatna, a nőstények csak egy kaotikus villódzást látnának.

"Ha a hímek összehangoltan villogtatnak, a nőstényeknek sokkal könnyebb dolguk lesz - mivel a fényjelzéseknek így már van mintázata, egy-egy jel is pontosan célba juttatható. Ez azért is fontos, mert a hím bogarak többnyire mozgásban vannak, ezzel azonban megkönnyítik a nőstények számára a választást" - mondta Moiseff.

Forrás: Science/AAAS