Kihaltnak hitt szőrösorrú vidrát fényképeztek

Vágólapra másolva!
Egy Malajziában már kihaltnak hitt vidrafajt fényképeztek le Borneó szigetén, így van remény a ritka élőlény megmentésére - közölték helyi illetékesek hétfőn.
Vágólapra másolva!

Még két évvel ezelőtt sikerült nagy távolságból lekapniuk a kutatóknak a szőrösorrú vidrát (Lutra sumatrana) egy erdőben felállított kamerával, ám a fajt csak mostanra azonosították. Az esemény hatására újraindulhatnak a szőrösorrú vidra, valamint más ritka és veszélyeztetett állatfajok megőrzésére tett erőfeszítések, hogy fennmaradjon a borneói őserdők biológiai sokfélesége.

A fénykép 2008 második felében készült Malajzia Sabah államában - közölte egy helyi illetékes. Ezt megelőzően 1997-ben látták legutoljára a szőrösorrú vidrát, ám az nem élő, hanem egy elgázolt állat volt.

Forrás: AFP

A most beazonosított példány

A faj nevét az orra hegyén található szőrökről kapta. Súlya 5-6 kilogramm, testhossza 51-84 centiméter, farka hossza pedig 36-51 centiméter. Teste főként barna, pofája fehéres, farka lapos. Fő táplálékai a halak, rákok és puhatestűek.

A Délkelet-Ázsiában - például Vietnamban és Kambodzsában - honos vidrafajt korábban már kihaltnak hitték Malajziában, élő példányát több mint száz éve nem látták. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a Veszélyeztetett kategóriába sorolják.