Kisbolygó csapódhat a Földbe 2182-ben

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy 2182-ben egy 560 méter átmérőjű kisbolygó eltalálja majd a Földet. Az ütközés esélye jelenleg nagyjából egy az ezerhez - ez azonban a következő évtizedek megfigyelései során jelentősen pontosodhat. Ez az eddigi legnagyobb valószínűségű becsapódás, amit előre jeleztek.
Vágólapra másolva!

A Földünkhöz közeli, 1999 RQ36 jelű kisbolygó jövőbeli mozgását 290 optikai és 13 radaros mérés alapján vizsgálták a szakemberek. María Eugenia Sansaturio (Universidad de Valladolid, Spanyolország) és munkatársainak célja az volt, hogy az égitest várható mozgását minél pontosabban megbecsüljék. Elemzésük alapján az objektum 2060-ig elkerüli bolygónk környékét - azonban ezt követően megnő a találkozás valószínűsége.

A számítások alapján nem kizárt, hogy 2182-ben a kisbolygó eltalálja Földünket. A becsapódás esélye egy az ezerhez - tehát viszonylag kicsi. Mozgását a különböző, kevéssé ismert hatással járó sugárzási folyamatok is befolyásolják, ezért nem lehet elég pontosan megjósolni az útvonalát.

Ez az eddigi legnagyobb valószínűségű becsapódás, amit előre jeleztek. Az Apophis kisbolygónál 1 a 45 ezerhez az esély egy esetleges ütközésre 2036-ban, ami lényegesen kisebb a 2004-es első, 2,7%-os becsléshez képest. A fent említett egy az ezerhez valószínűség tehát viszonylag magas értéket jelent más égitestekre tett korábbi számításokhoz képest - azonban itt elég távoli a dátum, ennek megfelelően a becslés is elég bizonytalan, és azt fenntartással kell fogadni.

Az égitestet 1999-ben fedezték fel, átmérője 560 méter, ezért a vele való ütközés súlyos, regionális, tehát sok ország területére kiterjedő hatást váltana ki. Ha a világtengerbe csapódna be, hatalmas partszakaszon okozna pusztító szökőárt. A következő évtizedekben az objektum követése során egyre pontosabb adatokat nyernek majd a szakemberek, s ezek segítségével pontosítani lehet az előrejelzéseket.