Kimagasló magyar siker a 41. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

Vágólapra másolva!
Kiemelkedő eredményt ért el az ötfős magyar csapat a 2010. július 17. és 25. között Zágrábban megrendezett 41. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián, ahol a magyar diákok három arany- és két bronzéremmel a 6. helyen végeztek az országok közötti nem hivatalos versenyben.
Vágólapra másolva!

Az olimpián a tanulóknak elméleti és mérési feladatokat kell megoldaniuk. A 82 ország több mint 400 versenyzője között Jéhn Zoltán (Pécs, Babits Mihály Gimnázium), Varga Ádám (Szeged, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium) és Wang Daqian (Budapest, Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium) aranyérmet, Hegedűs Tamás (Miskolc, Földes Ferenc Gimnázium) és Pálovics Péter (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimnázium) pedig bronzérmet kapott. Jéhn Zoltán az aranyérmen kívül megkapta a legjobb mérésért járó különdíjat is.

Az országok közötti versenyben az élmezőnyt Kína, Tajvan és Thaiföld alkotta, mindannyian 5-5 aranyéremmel zárták az olimpiát. A magyar csapat a 6. helyen végzett.

A csapatot ebben az évben dr. Vankó Péter (BME Fizikai Intézet) készítette fel, és dr. Honyek Gyula (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) és dr. Tasnádi Tamás (BME Matematikai Intézet) vezette.