Utazás a torok mélyére, erős idegzetűeknek - videó

Vágólapra másolva!
A hangképzés legfontosabb szerve a gégében elhelyezkedő páros hangszalag. Ezek elváltozásai jelentős beszédtorzuláshoz vezethetnek, ilyenkor az orvos rendszerint egyszerű gégetükrözéssel vizsgálja meg a hangszalagok állapotát. Egy amerikai diagnosztikai centrumban orron át bevezethető műszerrel videóra is veszik a hangszalagok működését.
Vágólapra másolva!

A gége a nyakunkban elhelyezkedő szervünk, amelynek legfontosabb szerepe a forgalomirányítás. Gondoskodik a zavartalan nyelés és a légvétel megvalósulásáról. Rajta keresztül jut a levegő a tüdőbe, ugyanakkor a levegőnek a gégén, majd a hangszalagokon való átáramlása révén képződnek az emberi hangok.

A gégét számos porc (pajzsporc, gyűrűporc, kannaporcok, gégefedő) alkotja. A porcokat szalagok és izmok kötik össze. Nagyjából a gége közepén helyezkedik el a hangadásban kulcsfontosságú szerepet betöltő páros hangszalag. A hangszalagok hossza újszülöttkorban 0,7 centiméter, nőkben: 1,6-2 centiméter; férfiakban: 2-2,4 centiméter. A köztük lévő hangrés szélessége szabja meg a hang magasságát, minél keskenyebb a rés, annál magasabb a kiadott hang.


A videón a hangszalagok működése látható. Követhetjük az orron át bevezetett vékony száloptikás eszköz (endoszkóp) útját a hangszalagokig, és láthatjuk azok összehúzódását és elernyedését. Az endoszkóp először az orrüregen halad át, majd elhalad a fülkürt (Eustach-féle kürt) mellett. Látható a lágy szájpad (soft palate) és az orrüreg hátsó fala. Ezután megérkezünk a gégébe, ahol szembetűnik a nyelvgyök (base of tongue) és a gégefedő (epiglottis). Lejjebb láthatók a kannaporcok (arytenoids), a rezgésre képtelen álhangszalagok és a valódi hangszalagok (true vocal cords).