Vágólapra másolva!
A világon elsőként gyalogolta végig az Amazonas folyó teljes hosszát egy brit férfi, aki a 859 napnyi túra után hétfőn érkezett meg az Atlanti-óceán észak-brazíliai partjaihoz.
Vágólapra másolva!

A 34 esztendős Ed Stafford 859 nap alatt több 6600 kilométert tett meg, és becslése szerint legalább ötvenezerszer csípték meg a szúnyogok. "A lényeg az, hogy ha ez nem egy öncélú és férfias kaland lett volna, akkor valószínűleg sohasem tudom végigcsinálni" - mondta a kalandor az AP hírügynökségnek. "Azért csináltam ezt az egészet, mert előttem még senki nem tette meg" - vallotta be az egykori brit százados, aki a hosszú kaland után a brazíliai Belem városában pihent meg. Bár nem tekint magára a "természet elszánt harcosaként", Stafford azért reméli, hogy tettével sikerül felhívnia a világ figyelmét az egyre pusztuló esőerdők problémájára.

Az Amazonas folyó már régóta kalandorok egyik kedvelt célpontja. A folyó a perui Andokból eredve átszeli Kolumbiát és Brazíliát, majd 6760 kilométerrel távolabb az Atlanti-óceánba ömlik. Eddig hat ismert expedíció indult a folyó teljes egészének meghódítására, ám Stafforddal ellentétben, eddig csupán hajóval vágtak neki a kihívásnak.

Forrás: AFP

A férfi egy barátjával együtt indult útnak 2008. április 2-án Peru délnyugati partjaitól. Három hónappal később útitársa feladta, ám Stafford folytatta az utat, amely során a helyiek közül több százan szegődtek mellé útitársul kisebb-nagyobb távokra. Végül egy perui erdőmunkás, a 31 éves Gadiel "Cho" Sanchez Rivera döntött úgy, hogy végig kitart Stafford mellett, és elkíséri az Atlanti-óceánig.

A férfi bevallása szerint a mintegy 100 ezer dollárba kerülő út - amelynek költségeit a szponzorok és az adományozók állták - segített neki jobban megérteni az amazonasi őserdők lényegét, hogy milyen fontos szerepet játszanak az éghajlat stabilitásában, illetve, hogy milyen erők játszanak közre az elpusztításukban.

Stafford piranhákon, rizsen és babon élt, a szükséges lőszert pedig a folyó menti közösségektől szerezte be. Éjszakánként az internetről mp3 formátumban letöltött, Ricky Gervais brit komikus és a The Office című műsorok segítették a kikapcsolódását. A két kalandornak szinte minden elképzelhető veszéllyel szembe kellett néznie: 5,5 méteres kajmánokkal, hatalmas óriáskígyókkal, betegségekkel, éhséggel és a kiszáradás veszélyével. 2008 szeptemberében az egyik helyi törzs halállal fenyegette meg őket, ha területére lépnek. A két férfi ezért kerülőúton próbálkozott, ám így is fogságba ejtette őket egy másik indián törzs, amely csak hosszas magyarázkodás után és kizárólag kísérőkkel engedte tovább a két férfit.

Stafford 2011 szeptemberétől újabb nagyszabású expedíciót tervez, a részletekről azonban nem árult el többet, nehogy valaki megelőzze. Addig is azonban a jól megérdemelt pihenés következik. "Ez a kaland az életünk részévé vált. Két éven át nem tettünk mást csak mentünk, mentünk és mentünk. Felkelni egy napon és tudni, hogy az egésznek vége van, egy óriási változás lesz számunkra" - mondta.