Saját hőjében és mérgében fuldoklik Oroszország - műholdkép

Vágólapra másolva!
Hatalmas területen mutatható ki sokkal magasabb hőmérséklet Oroszországban, mint tavaly ilyenkor. A NASA műholdas mérései szerint a sokéves átlagnál több helyen is 12 fokkal van melegebb. Az erdőtüzek miatt a légköri szén-monoxid koncentrációja is vészesen megemelkedett - ami szintén jól követhető a világűrből.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországban tomboló hőséget a NASA Terra műholdjának MODIS detektorával készült felvételeken is kimutatták. Moszkva környékén néhol 42 Celsius-fokot is mértek, a hőség azonban a főváros környékénél sokkal nagyobb területre terjed ki.

Az alábbi kép még a 2010. július 20-27. között rögzített hőmérsékleti adatok alapján készült (de Moszkvában még most is elviselhetetlen a hőség, illetve az erdőtüzek miatt füstköd).

A Terra új mérési eredményeit a 2000-es és a 2008-as év azonos nyári időszakában rögzített értékekhez viszonyították - az alábbi térkép tehát az elmúlt tíz éves átlaghoz képest jelentkező eltérést mutatja. Az ilyenkor szokásosnál forróbb területeket vörös szín jelzi, itt néhol a hőmérséklet 12 Celsius-fokkal is magasabb az elmúlt években jellemzőnél. Ekkora hőség a feljegyzések alapján Oroszország területén legalább ezer éve nem volt.

A forróság leginkább Moszkva környékére, és a tőle keletre, a Kaszpi-tengertől északra eső területekre jellemző - de a Távol-Keleten is melegebb van a szokásosnál. Ugyanakkor máshol az átlagnál hűvösebb idő jellemző, ezt kék szín jelzi. Az ország középső, északi vidékén az ekkor jellemző nyári hőmérsékletnél néhol 10 fokkal hűvösebb van.

Forrás: NASA
A hőmérsékleti különbségek az elmúlt 9 év átlagához viszonyítva. Feltűnő a Moszkva környéki forró terület. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA)

A NASA egy másik műholdja, az Aqua az erdőtüzek miatt erősen megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki a térségben. A legnagyobb koncentráció 5 kilométer körüli magasságban mutatkozik, de a felszín közelében is magas az érték, Moszkvában a megengedettnek közel négyszerese volt az elmúlt napokban. Az alábbi két felvétel július 21-én és augusztus 1-jén mutatja a mérgező gáz anyag gyakoriságát. Látható a tüzek miatt bekövetkezett drámai növekedés mértéke.

Forrás: NASA
A légköri szén-monoxid koncentrációja 2010. július 21-én (fent) és augusztus 1-jén (lent). Látható, hogy a tüzek miatt erősen megnőtt a gáz koncentrációja a sárga és piros színnel jelzett területen (NASA)

Augusztus elején már mintegy 180 ezer hektárnyi terület lángolt, ami füsttel borított be ennél sokkal nagyobb vidékeket, többek között a fővárost is. Összesen 557 nagyobb tüzet számláltak össze, amelyek többségét az égő tőzeg táplálta.

Moszkvában sűrű szmog és folyamatos hőség van, amelynek következtében kétszeresére nőtt a halálesetek száma az ilyenkor szokásos értékhez képest. A lakosoknak azt javasolják, hogy ha lehet, ne menjenek az utcára, és öt óránál többet semmiképpen ne töltsenek kint egyfolytában. A szárazság egyetlen kedvező hatása, hogy ennek hiányában a légkörben lebegő sok káros anyag nem alakul maró savakká - de az egészségügyi határértéket sok lebegő anyag koncentrációja többszörösen is meghaladja.