A nyugati módszer is igazolta egy ősi kínai orvosság hatását bélbetegségnél

Vágólapra másolva!
A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használt gyógynövénykeverék csökkentheti a kemoterápia okozta bélpanaszokat is. A szer serkenti a bélsejtek osztódását és enyhíti a bél gyulladását, amit most laboratóriumi körülmények között is igazoltak, egyelőre egereknél.
Vágólapra másolva!

A peóniából, bíborvirágú csukókából, édesgyökérből és a varjútövis bogyójából álló Hu-ang Csin Tong nevű ősi kínai orvosságot már több száz éve használják olyan gyomor- és bélbántalmak kezelésére, amilyen a hasmenés, az émelygés és a hányás. A tapasztalatokon (anekdotikus bizonyítékokon) alapuló állítást most a nyugati orvostudomány módszereivel is igazolni próbálták. Ezért a Yale Orvostudományi Egyetem és a PhytoCeutica cég kutatói Yung-Chi Cheng és Wing Lam vezetésével elkészítették a szer gondosan ellenőrzött laboratóriumi változatát (PHY906), és egereken kezdtek kísérletezni vele.

A laboratóriumi eredmények is azt mutatják, hogy a szer hatékony: gyógyítja az egerek mesterségesen előidézett bélkárosodásait, mégpedig úgy, hogy több biológiai folyamatra is jótékonyan hat, írják a szerzők a Science Translational Medicine szakfolyóiratban.

"A kemoterápia okozta mellékhatások kezelésének úgynevezett redukcionista megközelítése - egy-egy tünet csillapítása valamilyen gyógyszerrel - sok esetben nem elégséges. A hagyományos gyógynövények egyszerre több helyen is hatnak, több vegyülettel. Ezek biológiájának alapos tanulmányozása elvezethet a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez" - mondja Cheng.

A tanulmányban a kutatók rákos egereket kezeltek kemoterápiával, amely összezsugorította a tumorokat, de egyúttal jelentős mértékben károsította az állatok bélhámját. Néhány napos PHY906-tal való kezelés azonban helyreállította a bélhám normális szerkezetét. A növényi gyógyszer ráadásul gátolta a gyulladást okozó sejtek bélbe vándorlását, valamint csökkentette a fennálló gyulladást is.

A szert most próbálják ki ellenőrzött klinikai vizsgálatok folyamán vastag- és végbélrák miatt kemoterápiában részesült embereken. Ha beválik, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyógynövényes orvoslás újra helyet kapjon a nyugati orvostudományban, mondja Cheng.

A kemoterápia során fontos, hogy minden táplálékkiegészítő szer, gyógynövény stb. használatát egyeztetni kell a kezelőorvossal, mert egyes szerek ronthatják is a kemoterápia hatékonyságát. A kiegészítőként szedett szerek nem helyettesítik a kemoterápiás gyógyszert.