A patairha titka: mi baja volt Overdose-nak?

Vágólapra másolva!
Tizenöt hónapra eltűnt a versenypályákról Overdose súlyos patairha-gyulladása miatt. Mára teljesen meggyógyult, de a betegsége akármikor kiújulhat. A rehabilitáció nem volt egyszerű, hiába szállították például Angliába, hogy úszással mozgassák, a ló ellenállt, így végül nem erőltették. Tulajdonosa és állatorvosa is csak reménykedik abban, hogy végül visszanyeri régi formáját. Augusztus 29-i futása Baden-Badenben fordulópont lehet, mert komoly ellenfelek várnak rá, és a cél, hogy megőrizze veretlenségét.
Vágólapra másolva!

Több mint egyéves szünet után tért vissza júliusban Overdose, s azóta már a pozsonyi és a budapesti lóversenypályán is bizonyított, és megőrizte veretlenségét. Az ötéves versenyló 2009 áprilisában sérült meg a budapesti OTP-Hungária Nagydíjon, amikor elhagyta a bal mellső szögelt patkóját.

Dr. Szmodits Zsolt, Overdose állatorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy a szarutokból darabok szakadtak ki, és a versenyt követően nehéz volt új patkót rögzíteni a lábára. Amikor a kovács újrapatkolta, az egyik szög túl közel került az irha részhez, és ennek következtében indult meg egy gyulladás. A patairha-gyulladás 4-5 nap alatt alakult ki, és felülfertőződött egy kórokozó gombával. A kettő együtt nagyon nagy fájdalommal járt az állat számára, ugyanis a zárt szarutokban az irha nem tud hova duzzadni, tágulni. Ezt követően 2 napig szinte csak a jobb első lábát terhelte, s ennek következtében alakult ki a másik lábon is savós patairha-gyulladás.

A pata anatómiai felépítése

Forrás: Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár
Overdose lábán a jobb oldali képen látható irha gyulladt be, amely az azt körülvevő szarutok (bal oldalon) miatt nem tudott hová duzzadni (Forrás: A háziállatok funkcionális anatómiája, Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár)



A patairha-gyulladás két fázisból álló betegség, először egy heveny gyulladásos szakasz jelentkezik. Ez a legveszélyesebb, ilyenkor ugyanis a pata teljesen meglazulhat, az állat elfekszik a fájdalomtól, és a szövődményektől elpusztulhat, illetve a pata "megrokkanhat". Ezt Overdose esetében sikerült átvészelni, s ezután következett a második, hosszabb fázis, a folyamatos gyógypatkolás és rehabilitáció. A gyulladás következtében a patacsont és a pata közti összeköttetés meggyengül, és a patacsont könnyen elmozdulhat a szarutokban. A meggyengült kapcsolatú pata lenövesztése és az elmozdult patacsont visszaállítása egy hosszú folyamat, s ezért kellett ennyi idő a regenerálódáshoz.

A rehabilitáció során igyekeztek megtartani a ló kondícióját, vitalitását, a hónapokig tartó boxban állás ugyanis mindkettőre nagyon rossz hatással volt. Amikor a patái már elértek egy bizonyos terhelhetőségi szintet, fokozatosan kezdték el újra dolgoztatni. A rehabilitációt szolgálta volna egy angliai tartózkodás is, ahol úsztatással lehetett volna mozgatni Overdose-t, de ennek olyan mértékben ellenállt, hogy végül letettek róla. A versenyre való felkészítéskor az alapoktól kezdve kellett őt újra "felépíteni". Az erőfeszítéseknek köszönhetően mára Overdose teljesen meggyógyult.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Overdose az alagi lovasközpontban

Az állatorvos azonban elmondta, hogy a gyulladás újra kialakulhat, az angol telivéreknek ugyanis hajlamuk van erre a betegségre. Kiújulását elősegítheti az extrém igénybevétel, a nagyon vékony pataszerkezet és a nem megfelelő takarmányozás is. Szmodits hozzátette, hogy a maximális teljesítmény eléréséhez nagyon koncentrált, intenzív takarmányozásra van szükség, ám a nagy mennyiségű fehérje- és szénhidrátbevitel is előidézheti a betegség kialakulását, ezért megpróbálják megtalálni azt az egyensúlyt, ami nem veszélyezteti az állatot. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa az [origo]-nak elmondta, hogy sokkal jobban odafigyelnek a ló táplálására, és sokkal tudományosabb módon közelítik meg a takarmányozását. A helyes étrend mellett arra is oda kell figyelniük, hogy nem szabad kemény talajon dolgoztatni a lovat, így például ha kemény a versenypálya, akkor nem futhat rajta. Ma már a patkolása is olyan módszerrel történik, ami feleslegessé teszi a szögelést, ugyanis ragasztott patkót visel.

Overdose-nál többször is előfordult már, hogy elveszítette patkóját a tréningeken és a versenyeken. Korábban ezt azzal magyarázták, hogy viszonylag rossz a szaru minősége, ezen most is próbálnak javítani olyan táplálék-kiegészítőkkel, amelyek elősegítik az egészséges szaru képződését. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a lendületes mozgása a valódi ok. Mikóczy szerint a ló sajátos vágtastílusa miatt hagyja el rendszeresen a patkóját, a hátsó lábaival ugyanis hosszabban előrenyúl, és eléri az első lábait, így lelépheti a patkót. "Finoman szólva ez egy csámpásság, de ebben rejlik a gyorsasága" - mondta a tulajdonos. Bár Overdose ma már ragasztott patkókat visel, a patkolást igyekeznek úgy időzíteni, hogy ne közvetlenül a verseny előtt kerüljön rá sor, de ne is legyen túl messze a verseny kezdetétől.

Forrás: MTI
Augusztus 15-én a Kincsem Parkban, lovasa Gary Hind

Arra vonatkozóan, hogy vajon milyen hatással volt a ló hosszú távú teljesítőképességére a betegség, még se a tulajdonos, se az állatorvos nem tudja a választ, ez a megmérettetések során fog eldőlni. A pozsonyi versenyen azt a formát mutatta, amit ilyen hosszú kihagyás után hozni tud, ám a veretlensége egy nyomasztó teher, mondta Szmodits. Cél volt, hogy a visszatérő versenyt és az azt követőket is meg tudja nyerni. A budapesti teljesítményét meggyőzőbbnek tartják, és bíznak a hétvégi baden-badeni sikerekben. A vasárnapi futása fordulópont lehet, mert komoly ellenfelekkel szemben kell teljesítenie, és a cél, hogy megnyerje a versenyt. Mikóczy szerint a 16 induló között 5-6 esélyes is van, és a pillanatnyi forma fog majd dönteni. Overdose indulása nem kérdéses, de a verseny kezdetéig mindig előfordulhat, hogy visszaléptetik a lovat, ez a körülményektől, a ló állapotától függ.

Az állatorvos hozzátette, hogy ha a ló nem lenne veretlen, akkor csak abban kellene bízni, hogy jól fut, és örülni, ha nyer. Overdose esetében azonban sokkal nagyobbak elvárások. Baden-Baden után valószínűleg az október 3-i párizsi viadal lesz a következő versenye, de a tulajdonos szerint erről még korai beszélni.

Overdose-t tulajdonosa, Mikóczy Zoltán 2006-ban "kis csámpásként" vásárolta meg Nagy-Britanniában 2000 guinea-ért, azaz körülbelül nyolcszázezer forintért. Felkészítése a kezdetektől az Alagi Versenyló Tréningtelepen történik, s mivel a lovak állampolgárságát az határozza meg, hol tréningezik őket, így lett az angol és ír felmenőkkel rendelkező állatból magyar versenyló. Kétéves korában, 2007-ben állt először rajthoz. Mostanáig 14 versenyen indult, s mindegyiken győzelmet aratott. Becsült értéke 5 millió euró, azaz nagyjából 1,5 milliárd forint.