Vágólapra másolva!
Jelentős különbségeket találtak a nők és férfiak mozgása között amerikai kutatók focilabdába rúgáskor. A két nem az eltérő térdtartás mellett egyes izomcsoportokat is más-más arányban használ a rúgómozdulathoz - állítja a Journal of Bone and Joint Surgery című szaklapban megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

A cikket jegyző amerikai kutatók főként a belsővel és csűddel rúgásnál találtak különbségeket a férfiak és a nők között. A mozgásbeli különbségek vizsgálata választ adhat arra is, hogy miért több mint kétszer gyakoribb a térdben az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius)sérülése a női focisták körében, mint a férfiakban.

A jelenségre mindeddig nem találtak egyértelmű magyarázatot, azonban egy New York-i kórház munkatársai most egy mozgás analizáló laborral együttműködve jelentős felfedezéseket tettek e téren. A kutatók megfigyeléseikhez 13 férfi és 12 női főiskolai focistát vontak be a vizsgálatba. Kísérletükben tíz speciális kamerával rögzítették az alanyok rúgómozdulatát, ezzel egyidőben pedig elektródákkal és más műszerekkel hét izom összehúzódását is mérték. A vizsgálatban mind a rúgó, mind a támasztó láb mozgását felvették, majd a két nem adatait összevetették.

Eredményeik szerint a rúgó lábban a férfiak több mint négyszer erősebben használták a combhajlító izmaikat, mint a nők. Emellett a támasztó lábban a középső farizom (gluteus medius) és a belső vaskosizom (vastus medialis) is jóval nagyobb szerepet kap az erősebbik nemnél.

Különösen a támasztó láb mozgása okozott meglepetést a szakembereknek. Az adatok szerint ugyanis a férfiak combtávolító izmai nagy erőt fejtenek ki a rúgómozdulat során, ennek hatására csípőjüket erősen tartják, így a mozdulat során a térdük némi védelmet élvez. Nőknél azonban a lövés pillanatában a csípő kevésbé stabil, így nagyobb terhelés nehezedik a térdre, ami növelheti az itt található keresztszalag sérülésének kockázatát.

A kutatók szerint a mostani eredmények nem szolgáltatnak egyértelmű ok-okozati összefüggést a sérülések és a mozgásforma között. Azonban a vizsgálatból mindenképpen kitűnik, hogy a profi női atlétákat más gyakorlatokkal érdemes bemelegíteni, és edzéstervük is átdolgozásra szorul. Sportorvosok az eredmények alapján rámutatnak, hogy a női sportolóknál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a csípő körüli izmok megerősítésére és a stabilabb egyensúly megtartására mozgás közben.

Az eredmények hatására a szakemberek a vizsgálatok kiterjesztése mellett döntöttek, ugyanis a nemek eltérő izomhasználatának alaposabb feltérképezése további sportsérülések megelőzéséhez nyújthat segítséget.