Megcsinálták a Star Wars vonósugarának prototípusát

Vágólapra másolva!
Ki ne szeretett volna a Csillagok háborúja után egy saját vonósugarat? Az Ausztrál Nemzeti Egyetem diákjai Andrei Rode professzor vezetésével megvalósították ezt a futurisztikus alkalmazást. Igaz, hogy ez a vonósugár prototípus még nem képes nagyobb, távoli tárgyak megragadására, egyelőre csak porszemnyi anyagdarabkákat sikerült vele másfél méternyire emelni a fény erejének segítségével.
Vágólapra másolva!

A készülék egy csőszerű, középen fénymentes lézersugarat bocsát apró üvegszemcsékre. Felmelegíti a környezetüket, de hidegen hagyja a szemcséket, melyek sodródni kezdenek. A foglyul ejett fényelnyelő szemcsék egy "optikai csőben" mozognak fel és le. A szemcsék sebessége és mozgásuk iránya a lézernyaláb fényerejének beállításával szabályozható. A fejlesztők szerint ezzel a módszerrel 10 méteres magasságba is felemelhetők a részecskék.

"Amikor a kis részecskék csapdába esnek a nyaláb hideg magjában, nagyon érdekes dolgok történnek" - mondta Rode professzor. "Ahogy a gravitáció, a légáramlatok, a levegő molekuláinak véletlen mozgása kilöki ezeket a középső részről, az egyik oldalukat megvilágítja a lézerfény, a másik oldaluk sötétben marad. Ekkor az úgynevezett fotoforetikus erő visszalöki a részecskéket a sötét részre. A különböző erők együttesen végigvezetik a részecskét a lézercső mentén."

Forrás: [origo]

Bár a lézernyaláb nem működik vákuumban (vagyis a Millennium Falcont nagyobb teljesítményű változatával sem lehetne elkapni az űrben), ez mégis áttörés a mikroszerkezetek és az elektronikus alkatrészek összeszerelésének területén. Ezzel a módszerrel hatékonyan lehet majd mintát venni légköri aeroszolokból, füstből, ködből, valamint veszélyes mikrobákat szállítani kis mennyiségben.