Megzavarja a madarak énekét a városi fényár

Vágólapra másolva!
Korábban kezdenek el énekelni a madarak hajnalban az erős mesterséges megvilágítás miatt, állapították meg német kutatók. Bár a korábban kezdett éneklés előnyt biztosíthat a hímeknek a szaporodásnál, mindennek ára van. A madarak nem tudnak eleget pihenni, így könnyebben zsákmánnyá válhatnak, ráadásul az is előfordulhat, hogy a nőstényeket átejti a korábban kezdett ének, és egy erősebb hím helyett valójában egy gyengébbet választanak.
Vágólapra másolva!

Nem kétséges, hogy a vegyi és a zajszennyezés nagy hatással van az életközösségekre, de a fokozódó városiasodás egy további következménnyel, a mesterséges megvilágítás növekedésével (fényszennyezés) is együtt jár. A fényszennyezés vadon élő állatokra gyakorolt hatását mindezidáig csak kevéssé tanulmányozták. A seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet munkatársai most kimutatták, hogy az állandó éjszakai világítás megváltoztatja egyes madarak szaporodási viselkedését. A kutatók eredményeiket a Current Biology című folyóiratban közölték.

A vizsgálat során öt közönséges erdei énekesmadár faj (erdei pinty, kék cinege, széncinege, fekete rigó, vándorrigó) viselkedését tanulmányozták, és megállapították, hogy az erdei pintyet kivéve azok a hímek, amelyek területét utcai megvilágítás érte, korábban kezdtek el énekelni (a vándorrigó esetében 80 perccel hamarabb kezdtek el dalolni, mint az erdő mélyén élő hímek). Azt is megfigyelték, hogy az erdő szélén élő kék cinege hímek sokkal sikeresebbek voltak a páron felüli párosodásokat tekintve, mint a sötétebb részeken élő társaik. Hét egymást követő év adatainak tanulmányozásával pedig megállapították, hogy azok a nőstények, amelyek az utcai megvilágításhoz közelebb élnek, általában másfél nappal korábban rakják le tojásaikat.

A korábban kezdett éneklésnek megvan az ára, például nem pihenik ki magukat a madarak, és így könnyebben kapják el őket a ragadozók. A korai dalolás ezen kívül a nőstények számára is félrevezető lehet, mert pozitív minőségjelzésként foghatják fel a korábbi madárdalt, holott lehet, hogy emiatt valójában egy gyengébb hímet választanak. Ennek következményeit azonban nehéz lemérni.

Bart Kempenaers, a kutatás vezetője elmondta, hogy az már régebb óta ismert, hogy a mesterséges megvilágítás eltérítheti a vándorló madarakat, de az egyéb hatásokat még nem tanulmányozták részletesen. Kempenaers szerint a szaporodásra gyakorolt hatások nemcsak a madarakra vonatkozhatnak, hanem más állatfajokra is, a klímaváltozás miatt egyre melegedő tavaszok pedig csak fokozhatják ezeket a hatásokat.