Új elektromos csukafajt fedeztek fel

Vágólapra másolva!
Új nílusi csukafajt fedeztek fel kutatók a Namíbia és Angola határán található Kunene folyóban.
Vágólapra másolva!

Már egy ideje ismert, hogy a Hippopotamyrus ansorgii elnevezésű nílusi csukafaj valójában több hasonló faj komplexuma, ugyanis a namíbiai Zambézi folyóban élő példányok jelentősen különböznek az angolai törzsalaktól.

A Kunene folyónál végzett kutatások során a biológusok most olyan nílusi csukákat fedeztek fel, amelyek egyértelműen elhatárolhatóak a H. ansorgii komplexum mind a hat eddig ismert alakjától. A Kuneneben élő példányok molekuláris genetikai módszerekkel vizsgálva is önálló típusnak bizonyultak, habár közeli rokonságban állnak az említett komplexum tagjaival.

A nílusi csukák elektromosan érzékenyek, olyan szervekkel rendelkeznek, amelyek kisüléseit a fajon belüli és fajközi kommunikációban, továbbá a tájékozódásban használják fel. Az elektromos kisülések azonban fajspecifikusak, ennek megfelelően a Kunene nílusi csukáinak kisülései különböznek a Zambéziban élőkétől, mind az általuk lerajzolt görbe alakjában, mind amplitúdóspektrumaikban.

Megfigyeléseikből kiindulva a kutatók az újonnan felfedezett típust új fajként azonosították, és a Hippopotamyrus longilateralis nevet adták neki.