Kerek mellek és hosszú combok helyett egy tudományos eredmény

Vágólapra másolva!
A karcsú derekú, magas és hosszú karral rendelkező hölgyek a legvonzóbbak egy új, de nem túl életszerű vizsgálat szerint, amelyben érdekes módon nem számít például a láb hossza. Az interneten mi is bekapcsolódhatunk a "kutatásba".
Vágólapra másolva!

Ausztrál és hongkongi kutatók közösen tették fel a régi és örökké aktuális kérdést: milyen tulajdonságok tesznek igazán vonzóvá egy női testet? A nők értékelését végző, eltérő kulturális hátterű csoportokban férfiak és nők is voltak, mégis mindenhol ugyanaz jött ki: egyértelműen a karcsú derekú, magas és hosszú karral rendelkező hölgyek a legvonzóbbak.

A női test legvonzóbb tulajdonságainak azonosítására irányuló kutatást Robert Brooks, a New South Wales Egyetem munkatársa ausztrál és hongkongi kollégákkal közösen végezte. Elsőre talán a legtöbb férfinak a nagy, kerek mellek, illetve a hosszú combok jutnak eszébe, de a vizsgálat másféle eredményeket hozott. Ezek sem voltak annyira meglepőek, hiszen a vékony derék és a magasság egyaránt jobb pontszámokat eredményezett, az azonban furcsa, hogy kultúrától és nemtől függetlenül is ugyanazok az eredmények jöttek ki.

A felmérésben 96 kínai nőt egy hetes skálán kellett értékelnie a résztvevőknek, akik a 20-49 éves modellekről videót nézhettek meg. Az értékelésre 5 másodperc állt rendelkezésre. A vonzóságot két csoport ítélte meg: először ausztrál (főként európai származású) férfiak és nők, ezt követően pedig egy hongkongi, kínai származású csoport. Erre azért volt szükség, hogy a vonzóság megítélésének esetleges kulturális különbségeit is figyelembe lehessen venni.

Az eddigi hasonló tanulmányok elsősorban külön-külön a törzsre, a derékra, valamint a mell- és a csípőméretekre koncentráltak. Itt viszont az összes tulajdonságot egyben értékelték, és a statisztikai elemzés során figyelembe vették a modellek testsúlyát, magasságát, korát, valamint a különféle körméreteket (derék- és csípőbőség, mellméret). Az elemzés mindkét csoportban egyetértést mutatott, ráadásul a férfiak és a nők is nagyjából ugyanazokat a női tulajdonságokat találták vonzónak - általánosságban a fiatalabb, magasabb és könnyebb nők szerepeltek a legjobban.

Ezen belül előnyt jelentett a karcsú derék, különösen a nő magasságához viszonyítva - minél magasabb és minél karcsúbb derekú volt egy hölgy, annál magasabb pontszámot kapott. A testtömegindex (BMI), valamint a derék-csípő arány szintén jól jelezték előre, hogy ki mennyire bizonyul majd vonzónak. Azok a magas nők, akiknek a karjuk is hosszabb volt, szintén jobban szerepeltek. A láb hossza azonban érdekes módon nem befolyásolta statisztikailag is kimutatható mértékben, hogy ki lesz a leginkább attraktív - írja az egyetem sajtóanyaga.

"A hongkongi kínaiak és az európai ausztrálok igen hasonlóan értékelték a nőket. Ez részben annak tudható be, hogy hasonló filmeket nézünk, hasonló magazinokat olvasunk, és országtól függetlenül hasonló képet mutatnak nekünk a női szépségideálról. Ha kizárólag a test alakjára koncentrálunk - ahogyan ebben a vizsgálatban is - akkor úgy tűnik, hogy a vonzó női testről alkotott elképzeléseink kultúrafüggetlennek bizonyulnak" - mondta Brooks.

"Az sem meglepő, hogy a nők is hasonló típusokat találtak vonzónak, mint a férfiak. A női szépség nemcsak a férfi számára fontos a párválasztás miatt, hanem a többi nőnek is, hiszen fel kell ismerniük, hogy mely hölgyek lesznek a lehetséges szexuális versenytársaik" - mondta a kutató.

A bodyLab oldalán mi magunk is bekapcsolódhatunk a kutatásba azzal, ha értékelünk néhány vonzó női testet - ehhez csak meg kell adnunk néhány anonim adatot, és már kezdetjük is az értékelést.