Magyar siker a fiatal kutatók európai versenyén

Vágólapra másolva!
Magyar egyetemisták arattak sikert a fiatal kutatók európai versenyén. A diákok oktatási alkalmazásra készítettek egy olyan szoftvert, amellyel ökológiai hálózatokat lehet leírni.
Vágólapra másolva!

Horváth Dávid és Balassi Márton révén magyar győzelem is született a fiatal kutatók európai uniós versenyén a portugáliai Lisszabonban. A győzteseket a kémia, a biológia és a társadalomtudomány kategóriájában díjazták, és egyenként hétezer euróval (közel kétmillió forinttal) gazdagodtak a kedden véget ért megméretésen. A versenyt 22. alkalommal rendezték meg.

A magyar díjazottak a tudományos oktatás megközelítéséért, a Nature On Your Screen című munkájukért részesültek elismerésben. A 20 éves fiatalok oktatási alkalmazásra készítettek egy olyan szoftvert, amellyel ökológiai hálózatokat lehet leírni. Programjukkal idén nyáron a hazai XIX. Ifjúsági Innovációs versenyen I. helyezést értek el.

Az európai megmérettetés 18 tagú, neves kutatókból álló zsűrije a szén-dioxid nanorészecskéiről szóló cseh, valamint a hangyákat tanulmányozó lengyel kutatást díjazta a magyar projekt mellett. "Az ilyen fiatalok hozzájárulnak a jövő alakításához... Azt hiszem, jó kezekben vagyunk" - mondta a záró ceremónián Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztosa.

A szeptember 24-én kezdődött eseményen 124 fiatal tudós 85 munkáját mutatták be. A 14 és 21 év közötti résztvevők az Európai Unió 27 tagállamából, valamint 10 meghívott országból, többek közt az Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Izraelből és Kínából érkeztek.