Tíz év alatt több mint 6000 új faj a tengerekből

Vágólapra másolva!
A 2000-ben elkezdett Census of Marine Life elnevezésű átfogó fajszámlálási program keretében számos ország több ezer kutatója dolgozott azon, hogy felmérjék és megismertessék a nyilvánossággal a tengerek, óceánok élővilágának sokféleségét. Számtalan új fajt, tengeri útvonalat és pihenőhelyet fedeztek föl a kutatások folyamán, valamint dokumentálták a fajgazdagság hanyatlását is. A program folyamán elkészült a tengeri élet minden formáját bemutató első átfogó online katalógus. Nézze meg galériánkat a különleges élőlényekről!
Vágólapra másolva!

A hivatalosan a nagy-britanniai Royal Institutionban ma tartott sajtókonferenciával befejeződő Census of Marine Life az eddigi egyik legnagyobb nemzetközi összefogással végzett tudományos program volt. A tengeri népszámlálás tíz éve alatt több mint 80 ország 2700-nál több kutatója töltött több mint 9000 napot a tengeren az 540-et meghaladó számú expedíció keretében. A munkatársak ezenkívül megszámlálhatatlan órát töltöttek az eredmények feldolgozásával a laboratóriumokban és archívumokban.

A felfedezések évtizedére a ma kiadott térképek, három korszakalkotó könyv és a fő eredmények összefoglalása teszi fel a koronát. Az elmúlt tíz évben rengeteg eredmény halmozódott fel az adatbázisokban, a létrehozott weblapokon, a videók és fényképek ezreivel tarkított beszámolókban. A kutatók tíz év alatt több mint 2600 tudományos közleményt publikáltak, azaz átlagosan másfél naponta egyet.

Forrás: Census of Marine Life
Kattintson a képre a galériáért!

A kiadványokból a tengeri élet sokféleségének, elterjedésének és bőségének korábban sosem ismert képe rajzolódott ki a mikrobáktól a bálnákig, a jeges sarkvidékektől a forró trópusokig, a part közeli sekély vizektől a sötét mélységekig. Az óceánok sokféleségét 120 000 faj majdnem 30 millió megfigyelése bizonyítja. E fajokat a Census a globális tengeri élet adatbázisába - Ocean Biogeographic Information System (OBIS) - rendszerezte. Az ismert óceáni fajok adatainak felvétele az OBIS adatbázisba egy olyan vonatkoztatási alapot hoz létre a 21. század embere számára, amelyhez viszonyíthatja majd a bekövetkező változásokat.

A kutatók nyomon követték az óceáni élőlények vándorlásait a tengereken át, valamint felfelé és lefelé is a vízoszlopban. Sok faj mindenütt megfigyelt előfordulása igazolta az óceánok közötti kapcsolatokat. A kutatásokba olyan hatalmas óceánterületeket is bevontak, amelyeket korábban még sosem vizsgáltak.

Forrás: Census of Marine Life
Kattintson a képre a galériáért!

A kutatók becslése szerint a világóceánban legalább 1 millió faj él (a mikrobákat nem számítva), ezek közül eddig körülbelül 250 ezret határoztak meg. A Census kutatásai során több mint 1200 új fajt írtak le, és még nagyjából 5000 begyűjtött faj vár még leírásra.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UOL3dKvYy6CsE3cI

Kisfilm a kutatók munkájáról és a felfedezett élőlényekről

"Legyőztük azokat a kezdeti kételyeket, amelyek a Census megvalósíthatóságával kapcsolatban merültek fel" - mondja az ausztrál Ian Poiner, a Census Irányító Bizottságának elnöke. "Folytatódik a felfedezések kora. Ez a nemzetközi együttműködésen alapuló 21. századi utazás először határozta meg módszeresen mind az ismert, mind a hatalmas ismeretlen és felfedezetlen óceánt."

A tengeri élet szépségét, csodáját és jelentőségét nem lehet túlbecsülni. "Minden felszíni élet az óceánokban található élettől függ. A tengeri élet szolgáltatja számunkra az oxigén felét, rengeteg táplálékot, valamint szabályozza az éghajlatot. Valamennyien a tenger polgárai vagyunk. És bár egyelőre sok minden ismeretlen marad, köztük legalább 750 ezer felfedezetlen faj és ezek szerepe, most már jobban megismertük útitársainkat és hatalmas élőhelyüket ezen a bolygón" - mondja Poiner.

A tengeri élővilág számokban

  • A világóceán fajainak becsült száma (kivéve a mikrobákat): több mint 1 millió
  • Leírt fajok száma: 250 ezer
  • 2000 óta felfedezett fajok száma: körülbelül 16 000
  • A felmérésben résztvevő kutatók által leírt fajok száma: több mint 1200
  • A felmérésben résztvevő kutatók által felfedezett, de még le nem írt fajok száma: több mint 5000
  • Tengeri halfajok becsült száma: 21 800
  • Leírt tengeri halfajok száma: 16 764
  • Tengeri mikrobák becsült száma : körülbelül 1 milliárd