A legkorábbi szárazföldi növények spóráit fedezték fel Argentínában

Vágólapra másolva!
A legkorábbi szárazföldi növények, a májmohák spóráit találták meg Argentínában. A spórák 471-473 millió évesek, tízmillió évvel régebbiek, mint az eddig ismert legelső növényi spórák.
Vágólapra másolva!

A felfedezés, amelyről a New Phytologist című szaklapban számolnak be argentin és belga kutatók, tízmillió évvel korábbra teszi a szárazföld növények általi meghódítását. Az igen egyszerű, szár és gyökérzet nélküli májmohák a feltételezések szerint az édesvízi soksejtű zöldalgákból fejlődtek ki. A májmohák spóráit a kutatók Claudia Rubinstein, az Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales (IANIGLA) paleontológusának a vezetésével fedezték fel Argentína északnyugati részén, a Rio Capillas folyó üledékében. Az üledéket igen erős savakban oldották fel, gondosan ügyelve, hogy ne szennyeződjenek a minták.

Az üledékben egy igen egyszerű növény, a szár és gyökérzet nélküli májmoha öt különböző típusának fosszilizálódott spóráit találták meg, amelyek a 473 millió és 471 millió évvel ezelőtti időszakból származnak. A kutatók szerint a szárazföld meghódítása a 488 millió és 471 millió évvel ezelőtti ordovíciumban, vagy akár már a késő kambriumban (499 millió és 488 millió évvel ezelőtti időszakban) kezdődhetett. Az argentin leletekig a legkorábbiaknak a Szaúd-Arábiában és Csehországban feltárt 463-461 millió éves spórákat tartották.

Az argentin spórák "elárulták" származási helyüket is. "Nagy valószínűséggel az ősi szuperkontinensen, Gondwanán léptek ki a szárazföldre a növények" - vélekedett Rubinstein.