Éhezés a világban és Magyarországon

Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd ember szenvedett alultápláltság és éhezés miatt 2009-ben. Az éhezés fő oka nem az élelmiszerhiány, nem is a művelhető földek hiánya és még a népességrobbanás sem. Az emberiség hatoda azért alultáplált, mert egyszerűen nincs pénze enni. Az ENSZ adatai szerint Magyarországon körülbelül kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik éhezéstől szenvednek. Ez a szám kevéssé megbízható, ugyanis a jelenséget nehéz pontosan mérni. Abban viszont egyetértenek a szociálpolitikusok, hogy körülbelül tizenötezer gyerek a szó szoros értelmében nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz. Az [origo] összeállítása az Élelmezési Világnapra.
Vágólapra másolva!

Új: 2010. október 15-én útjára indult az V. Magyar Adománykonvoj. A rászorulóknak felajánlott élelmiszerekkel megrakott teherautók átvonultak Budapesten, és a Millenáris Parkba szállították az adományokat. Innen már a Magyar Élelmiszerbank Egyesület nevű nonprofit szervezet munkája következik, akik átvállalják a karitatív szétosztás logisztikai feladatait. Az egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység és az éhezés csökkenését.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az adománykonvoj teherautói Budapesten

Az Élelmezési Világnappal kapcsolatos cikkeink:

Forrás: AFPA világ éhezőinek nincs pénze enni
Forró szél fúj, pókhasú, legyekkel ellepett gyermekek ülnek a földön, és csak bámulnak a semmibe - ez a szörnyű kép ugrik be az emberek többségének, ha az éhezés, éhínség szavakat hallja. A katasztrofális helyzetektől eltekintve azonban a tények azt mutatják, hogy van elegendő mennyiségű élelmiszer a világban, sőt az élelmiszer mennyisége és tápértéke nőtt az utóbbi évtizedekben, az éhezők azonban túl szegények ahhoz, hogy megvegyék.

Forrás: MTIKétszázezer magyar éhezik Európa egyik legkövérebb országában
Bár pontos számot nehéz mondani, körülbelül tizenötezer gyerek a szó szoros értelmében nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz Magyarországon, sok más gyerek pedig elhízik a minőségi éhezés miatt. A szegénység újratermelődésének ördögi körébe az éhezés is beleilleszkedik, és a jelenleginél nagyobb társadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy Európa egyik legkövérebb államában megszűnjön ez a jelenség.

Ajánlat: a Gyermekétkeztetési Alapítvány honlapja

Forrás: AFPMegoldják-e a GM-növények az élelmezési világválságot?
Hogyan lehetne megoldani, hogy minden éhező a megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez jusson? Képes-e erre a tudomány, és főként a genetikailag módosított (GM) növények? A válasz nem is egyértelmű igen, és nem is egyértelmű nem. A probléma valódi gyökere ugyanis a szegénység, és erre önmagában sajnos sem a technológia, sem pedig a tudomány nem kínál csodaszert.

Forrás: MTIAz éhezés hatásai különböző korcsoportokban
A világ lakosságának jelentős része túlsúllyal küzd, miközben emberek milliói éheznek, és gondot jelent számukra az egészség megtartásához szükséges optimális mennyiségű és összetételű étrend naponta történő elfogyasztása. Az éhezés az egyik legsúlyosabb világméretű probléma. Évente milliók halnak meg az elégtelen táplálékfelvétel miatt.

Forrás: [origo]