Budapestről Sydney-ig repülhettek volna egyhuzamban az őshüllők

Vágólapra másolva!
A Föld történetének eddigi rekorderei lehetnek azok a repülő őshüllők, melyek akár tizenhatezer kilométert is megtehettek egyhuzamban a levegőben. Egyes madarak - például a sarki csérek - szintén igen jó repülők, de még ők sem képesek rá, hogy leszállás nélkül tegyenek meg egy ekkora távolságot.
Vágólapra másolva!

Michael Habib, a Pittsburgh Egyetem kutatója a Society for Vertebrate Paleontology október 10-i éves találkozóján ismertette kutatását, amelyben azt próbálta megbecsülni, hogy mekkora távolságokat tudtak megtenni a 65-70 millió éve élt legnagyobb repülő őshüllők. A pteroszauruszok egyes fajai - például a Quetzalcoatlus northropi, amelynek mérete megegyezik egy zsiráféval - jó repülők voltak, szárnyaik fesztávolsága pedig elérhette a tíz métert.

A kutató becslései abban az esetben bizonyulhatnak helyesnek, ha az őshüllők testtömegére és szárnyméretére vonatkozó jelenlegi adatok megfelelnek a valóságnak. A testtömegre vonatkozó adatok azonban elég bizonytalanok: Habib kétszáz kilogramm körüli alapsúllyal számolt, amihez hozzáadott még 72 kilogrammnyi zsírtömeget, amivel az állat a repülés közbeni energiaigényét fedezhette.

Forrás: PLoS ONE
A zsiráf nagyságú repülő őshüllők többek között fiatal dinoszauruszokkal (a kép jobb oldalán) és más apróbb gerincesekkel táplálkoztak

A szárnyak formája az új számítások szerint közelítőleg a mai sasokéhoz hasonlított. A kutató szerint az őshüllők szárnyalakja valahol a vitorlázáshoz szükséges hosszú és keskeny, illetve az emelkedéshez szükséges széles szárnyalak között helyezkedhetett el. A becsléshez Habib olyan adatsorokat is felhasznált, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy bizonyos mennyiségű zsírtartalék mekkora táv megtételére elég egy állatnak: a madarak energiafelhasználási sebességének (metabolikus rátájának) 85%-át alapul véve adódott végül a tizenhatezer kilométeres becslés - írja a Wired beszámolója.

David Urwin, a Leicester Egyetem kutatója szerint ezek a távolságok ugyan valóban extrémnek hangzanak, de mégsem olyan becslések, amelyeket csak úgy egyszerűen félre lehetne dobni. "Nem estünk hanyatt a nevetéstől, amikor meghallottuk ezt a számot, bár elsőre mindez valóban meglepőnek tűnik. De legalább van egy olyan számításunk, amit alapul vehetünk a későbbi vitához" - mondta Unwin.

"Ha az őshüllők súlyára és szárnyalakjára, illetve szárnyméretére vonatkozó becslések nem is bizonyulnának kellően pontosnak, még akkor sem tévedhetünk nagyot. A lényeg ugyanis az, hogy igen nagy számokról van szó. A levegőben egyhuzamban megtett út nagyságrendje emiatt már később sem fog jelentősen módosulni" - mondta Habib.