Vágólapra másolva!
Egy fiatal magyar természetfotós, Máté Bence kapta 2010-ben a Veiola Environnement Wildlife Photographer of the Year fődíját, melyet a természetfotózás Oscar-díjának is neveznek.
Vágólapra másolva!

A BBC Wildlife Magazin és a Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében megrendezett pályázat szerda esti díjátadóján nagy sikert ünnepelhetett a hazai természetfotózás: Máté Bence lett az első magyar, aki büszkélkedhet a Wildlife Photographer of the Year (Az Év Természetfotósa) díjjal.

A pályázatra idén több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket, közöttük a legjobb 18-26 év közötti fotósnak járó Eric Hosking díjat, amelyet Máté Bencének ítéltek oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Bence Árnyjáték című felvételére esett.

Forrás: WPY/Máté Bence
Máté Bence nyertes felvétele - kattintson a képre a fotós további díjazott fényképeiért!
(a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2010 engedélyével)

"Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon" - nyilatkozik Máté Bence a díjnyertes képről.

Máté Bence 2002-ben ugyanezen a pályázaton már elnyerte Az Év Ifjú Természetfotósa díjat, és az Eric Hosking díjat 2005 és 2007 után már harmadszor kapta meg, itthon pedig több alkalommal megnyerte az Év természetfotósa pályázatot. Felvételei láthatóak lesznek a november 2-án nyíló GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2010 pályázaton is, de ennek az eredményei még nem publikusak - mondta Radisics Milán, a naturArt - Magyar Természetfotós Szövetség elnöke.

A nemzetközi versenyen egy másik - Norvégiában élő - magyar fotós is szép eredményt ért el: Haarberg Orsolya pézsmatulkokat ábrázoló képét az Állatok a környezetükben című kategóriában díjazták, így ez a kép is látható a Londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Haarberget 2009-ben hazánkban az Év természetfotósának választották. (A tavalyi díjátadó után vele készült interjúnkat itt olvashatja: Lavinák és kőszáli kecskék között)