Vágólapra másolva!
Mint az a rajongók számára emlékezetes, Douglas Adams Galaxis útikalauzában a vogon nevű faj bontotta le a Földet, mert egy gyorsforgalmi bekötőutat építettek a Naprendszeren keresztül. A vogon munkagépekhez hasonlíthat az a monstrum, amely negyvenezer ember munkáját végzi el egyetlen nap alatt.
Vágólapra másolva!

A felszíni bányászatban használt marótárcsás kotrógépek a legnagyobb mozgó gépek közé tartoznak, több tízezer köbméter anyagot képesek kibányászni egyetlen nap alatt. (Az ilyen bányák mint a Föld felszínén ejtett sebek még az űrből is láthatók.) A legnagyobb gépek több mint 200 méter hosszúak és 100 méter magasak, s mellettük még a NASA űrrepülőgép szállítója is eltörpül. A NASA által üzemeltetett oldalra, a nap csillagászati képének 2010. október 24-én ezt választották a szerkesztők, akárcsak 2006. novemberében.

Forrás: ThyssenKrupp Technologies, SwapMeetDave
Még a leghosszabb vasúti átjárónál történő várakozás is eltörpül akkor, ha a világ legnagyobb gépe, egy marótárcsás kotrógép megy át előttünk az úton

A legnagyobb ilyen szerkezet Németországban, egy Hambach melletti barnakőszénbányában található. A kotrógép egyszerre ássa a földet és el is szórja, így gyorsabban tud ásni, mint bármi más a Földön. A német monstrumot mindössze két ember irányítja, s a gép egy nap alatt összesen kétszázezer köbméter földet tud kiásni - ugyanehhez a teljesítményhez negyvenezer ember munkájára volna szükség.

Kisfilm a német kotrógépekről

Magyarországon tavaly adták át a kotrógépek világrekorder kistestvérét, Földünk legnagyobb kompakt marótárcsás kotrógépét. A Mátrai Erőmű Zrt. által építtetett szerkezet a bükkábrányi lignitbányában dolgozik, és naponta 168 ezer köbméter földet képes megmozgatni. Hossza 70 méter, magassága 22 méter, legnagyobb sebessége percenként 8 méter, vagyis közel 0,5 kilométer/óra. Részletes beszámoló a gépről egy korábbi cikkben olvasható.