Egyelőre csak legenda a tüsszögő majom

Vágólapra másolva!
Egy helyi legenda szerint esőben tüsszöghet az a piszeorrú majom, melyet Mianmar északi részén fedeztek fel kutatók.
Vágólapra másolva!

A mianmari biodiverzitás- és természetvédelmi szövetség munkatársa, Ngwe Lwin vezette kutatócsoport egy tanulmányi úton, a helyi vadászok elbeszélése alapján írta le az új fajt. A tüsszentő majmok teljesen feketék, csak fülszőrzetük, kecskeszakálluk és fenekük fehér. Orrnyílásuk felfelé nyitott, és a helyiek szerint, ha esőben víz kerül bele, akkor az tüsszentésre ingerli őket; így ilyenkor térdeik közé hajtják fejüket, és megvárják, amíg eláll az eső.

A majmok élőhelyét a Mekong és a Salween folyók erősen behatárolják, ezért fordulhatott elő, hogy csak most akadtak rá kutatók a becslések szerint 260-330 egyedből álló kolóniára. Az állat annyira ritka, hogy a kutatók saját szemükkel még nem is látták, és a fajt ábrázoló kép is Photoshoppal készült.

Forrás: Dr. Thomas Geissmann
Számítógépes rekonstrukció a majomról

Az új faj a kutatás egyik mecénása, Jon Stryker után a Rhinopithecus strykeri tudományos nevet kapta. A majmot a helyiek "megtekert pofájú majomként" emlegetik. Piszeorrú majmok (Rhinopithecus) Kína és Vietnam egyes részein fordulnak még elő, minden fajuk erősen veszélyeztetett. Ez az első pisze orrú majomfaj, amelyet Mianmarban találtak.