Vágólapra másolva!
A maszkok - ha nem vagyunk túl közel hozzájuk - homorú oldalukról nézve is domborúnak látszanak. Az angolul hollow-face illusionnek nevezett optikai csalódás domborúként megszokott tárgyak lenyomatát szemlélve jelentkezik, de különösen arclenyomatok és homorú oldalról nézett maszkok esetében erős.
Vágólapra másolva!

Richard Langton Gregory brit pszichológus szerint az emberi látás mechanizmusa miatt vagyunk hajlamosak becsapódni. Még akkor is konvex arcot vélünk látni a ténylegesen üreges objektum helyett, ha szinte minden tényező - az árnyékok, a szem által érzékelt mélység, az elmozdulás - ez ellen szól. A jelenség oka, hogy a látás folyamatában igen erős a felülről lefelé (top-down) irányuló feldolgozás. Ha például egy lepkét vagy virágot keresünk a mezőn, esetleg egy adott árut a boltban, akkor a kutatott, a korábbi tapasztalatokból már ismert mintát azonnal észrevesszük. Ha azonban egy absztrakt festményt szemlélünk, akkor nem segítenek korábbi emlékeink, s látásunkat ilyenkor lentről felfelé (bottom-up) irányuló feldolgozás jellemzi.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jHL6KhbVFYqWiyB0

A klasszikus homorú maszk illúzió

Egy jó példa még az illúzióra a "Gathering For Gardner" sárkány. A videó bemutatja, hogy a sárkány feje mindenütt követni látszik a néző szemét (akkor is, ha felfelé vagy lefelé mozdul el), amikor a világítás, a perspektíva, és/vagy a térhatású jelzés nem elég erős ahhoz, hogy tájékoztasson arról: a sárkány arca valójában üreges. Jó megfigyelők megjegyzik, hogy a fej nem csupán követi őket, de úgy tűnik, hogy kétszer olyan gyorsan fordul körbe, mint ahogy ők maguk megkerülik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZAd6eQPDSyUkkyBv

Míg a domború arc láthatóan egy adott irányba néz, a síkon ábrázolt arc pedig úgy tűnik, hogy követni tudja a mozgó nézőt, a homorú arc mozgása gyorsabbnak tűnik a néző mozgásánál, mert szögelfordulása duplája annak, mint amit a néző elmozdulása indokolttá tenne. Az illúzió akkor is jelentkezik, ha tudjuk, hogy homorú felületet nézünk.

De nem csak arc esetében lehet hatásos ez az illúzió. Az alábbi videón is konvexnek is látjuk a konkávot - amíg le nem leplezik a szem által elkövetett csalást.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pC41LrHqC3e3PLt0

A Deák téren 2006 óta álló Bajcsy-Zsilinszky Endre szobor is domborúnak tűnik, amíg elég közel nem megyünk hozzá. Illyés Antal ezen alkotása alakját tekintve szoborlenyomat, ezért meg is tréfálja látásunkat. Egy videó a műről:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=5R1j2fFn9pQsAmHA

Miért hagyjuk magunkat rászedni homorú maszkok, szobrok és csavaranyák által? Agyunk úgy van drótozva, hogy a mintafelismerés minél gyorsabb legyen, még ha ennek néha optikai csalódás is az ára. Ebből következik, hogy van olyan betegség, amelynél úgy sérül a látási mechanizmus, hogy a páciens nem lesz a homorú maszk illúzió áldozata. Első olvasásra ez tökéletesebb látásnak tűnik, azonban ebben az esetben hiányos az egyes agyi régiók közötti összehangoltság. A skizofrén betegek, valamint bizonyos kábítószerek hatása alatt levő személyek például immunisak a homorú maszk illúzióval szemben.