Léggömbfejű ősdelfin élt az Északi-tengerben

Vágólapra másolva!
Rövid, kanál-alakú orra volt annak az ősdelfinnek, amelynek maradványai az Északi-tengerből kerültek elő. Az állat homlokán gömbszerű képződmények voltak.
Vágólapra másolva!

Az ősdelfin 2-3 millió évvel ezelőtt élt az Északi-tengerben, testhossza elérhette a hat métert, és valószínűleg széles, tömpe orra lehetett. A faj a Platalearostrum hoekmani nevet kapta Albert Hoekman holland halász tiszteletére, aki hálójával még 2008-ban kiemelte az ősdelfin koponyacsont-maradványát.

Az ősdelfin csőre (rostrum), valamint a tengeri emlős modellje a Rotterdami Természettudományi Múzeumban látható. Klaas Post és Erwin Kompanje, a múzeum kutatói az intézet folyóiratában, a Deinsea legújabb számában megjelent tanulmányukban rámutatnak, az utóbbi évtizedekben a fenékhálóknak köszönhetően az Északi-tengerből fosszíliák tízezrei kerültek elő, sok közülük ismeretlen tengeri ősállatoktól származik.

Az Albert Hoekman által felszínre hozott egyetlen csontból, amelyben hat fog sorakozik, kiderül, hogy a Platalearostrum hoekmani a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozhatott. Legközelebbi ma élő rokonai a gömbölyűfejű delfinek (Globicephala) lehetnek.