Vágólapra másolva!
Egy új, a fül alakját vizsgáló személyazonosító módszer az ujjlenyomatnál és a szem szivárványhártyájánál is megbízhatóbbnak tűnik. Az eljárást kifejlesztő kutatócsoport szerint 99,6%-os pontosságával ez a jelenleg elérhető legjobb eljárás. Az ujjlenyomatokat valószínűleg ennek ellenére sem fogja felváltani a módszer, viszont jól jöhet olyankor, ha egy bűnöző nem akar együttműködni a hatóságokkal.
Vágólapra másolva!

Az ujjlenyomatokat ugyan már csaknem száz éve alkalmazzák a biometrikus azonosításra, egyes kutatók szerint azonban itt az ideje, hogy ennél pontosabb módszerek is bekerüljenek a rendőrségi repertoárba. Az arcfelismerés és az íriszdiagnosztika után most a fül felé fordult a szakemberek érdeklődése. Mark Nixon, a Southampton Egyetem munkatársa szerint ez a testrészünk lehet a legalkalmasabb a pontos személyazonosításra, a fülben rejlő lehetőségek pedig nagyrészt kihasználatlanok maradtak mostanáig.

Az ujjlenyomattal szemben a fül előnye, hogy nem alakul ki rajta bőrkeményedés, ami rontaná az azonosítás hatékonyságát. A módszer támogatói szerint a fül alakja a másik olyan tényező, ami növeli a megbízhatóságot, hiszen ez az öregedéssel sem változik jelentősen. Ezzel ugyan nem mindenki ért egyet, de ez nem veszi el a kedvét a fejlesztőknek attól, hogy pontosítani próbálják a legújabb biometrikus eljárást.

A kép-sugár átalakításnak (image-ray transform) nevezett eljárás során az arcról oldalnézetben készített fotót sugarakkal kezdi el pásztázni a számítógép (ez a folyamat ide kattintva tekinthető meg). A sugarak jellegzetes görbületeket keresnek a fotókon, és ha ilyenre akadnak, akkor azon a részen százszor vagy akár ezerszer is megismétlődik az analízis. Mindebből nagyon pontosan megrajzolható a fül alakja, sokkal pontosabban, mint az arc bármely más területéé - írja a Wired beszámolója.

Forrás: University of Southampton
A módszer főbb lépései

Miután a számítógép elemezte, és megrajzolta a fület, egy másik programmal egyedi számsorrá alakítják át a legjellegzetesebb görbületeket. Ez a számsor felel meg annak, ami ma az ujjlenyomat: egy olyan egyedi azonosító, amely kizárólag ránk jellemző, és ami alapján nagy pontossággal be lehet azonosítani minket. A kutatók a negyedik nemzetközi biometriai konferencián mutatták be módszerüket, ahol azt állították, hogy az eljárás 99,6%-os hatékonysággal alkalmazható, vagyis csak 0,04%-ban ad téves eredményt. (Az eredményekről közölt publikáció teljes terjedelmében itt olvasható.)

A szerzők szerint az eljárás pontosabb, mint a jelenlegi arcfelismerési módszerek, de az ujjlenyomatot szerintük sem fogja leváltani a fül alakjának biometrikus elemzése. Olyankor azonban, ha valakiről nem lehet megszerezni a szükséges információkat - például nem nyerhető ujjlenyomat egy bűnözőről, de van róla egy jó minőségű fénykép - akkor máris igen hasznos lehet az eljárás. "Miért dobnánk el valamit, ami jól használható? Mindig az adott helyzettől függ majd, hogy érdemes lesz-e a fület vizsgálni. A kérdés az, hogy olyan esetekben is gyorsan alkalmazható lesz-e a módszer, amikor háromdimenziós anyag áll csak rendelkezésre, például egy biztonsági kamera néhány másodperces, nem túl jó minőségű felvétele" - mondta Nixon.