Valószínűtlen képek jönnek a CERN-ből: megint zenélnek a fizikusok

CERN, ATLAS, zene, LHC
Vágólapra másolva!
"Az LHC beindult, az ATLAS lett az otthonom/Egész éjjel az 1-es pontnál dolgozom/A szuperszimmetria minden gondolatom" -  így szól az ATLAS Boogie című szám egyik versszaka, amely a CERN által most kiadott zenei CD bonus trackje. A lemezen klasszikus zenétől a heavy metalig mindenféle műfaj hallható, mindez a CERN kutatóiból verbuvált zenekar előadásában.
Vágólapra másolva!

ATLAS Boogie: egészen valószínűtlen látványvilág a klipben. Elsőre nem tudni, sírjunk vagy nevessünk

A Resonance from the ATLAS Experiment címet viselő kiadvány a dupla CD mellett egy DVD-t is tartalmaz, amelyen interjúk és werkfilm is látható. "20 évvel az ATLAS detektor megépítésének megkezdése után elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy ünnepeljünk, és mivel sokan játszunk hangszeren a kutatók közül, úgy döntöttünk, hogy zenélni fogunk. Az előadás olyan jól sikerült, hogy a kollégák bíztattak minket, adjuk ki az anyagot" - mondta Steven Goldfarb, a CERN kutatója és a Goldfarb Blues Band frontembere a BBC-nek.

A lemez jól ismert darabokon és slágereken túl a kutatók saját szerzeményeit is tartalmazza, melyekből a publikum ízelítőt kaphat a CERN-ben zajló eseményekről, és bepillantást nyerhet a részkegyorsítóban folyó kutatás szépségeibe, izgalmaiba. "A fizika és a zene sok hasonlóságot mutat: a szépségük, a mintázataik, a szimmetriák mélyen ott vannak mindkettőben" - mondja Goldfarb.

"Hatalmas mágnesek körülöttünk/Szolenoid és toroid tekercs jobbra-balra/Ettől másznak csak a müonok a falra" - zengi az ATLAS Boogie, s Goldfarb reméli, hogy hamarosan a Higgs-részecske is előkerül majd.

Így készült a zene

A nagy hadronütköztető (LHC) egyébként ezekben a napokban alakult át nehézion-ütköztetővé: az adatokból az Ősrobbanás utáni pillanatok anyagára következtethetnek a kutatók. Részletesebben korábbi cikkünkben, illetve a magyar nyelvű CERN-blogon.