Saját vérereket is növesztenek a daganatok

Vágólapra másolva!
Már több éve elérhetőek azok a célzott daganatellenes szerek, amelyek az érképződés gátlásával próbálják meg elzárni a tumorok vér- és oxigénellátását. A készítmények részben ugyan hatékonyak, ez azonban elmarad attól, amit korábban vártak ezektől a szerektől. Két új eredmény most magyarázatot adhat rá, hogy mindez miért van így: az agydaganatok egy fajtáját vizsgálva kiderült, hogy ezek a tumorok saját érhálózatot is növesztenek, erre azonban a jelenlegi érképződésgátlók nem hatnak.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az érképződés gátlása jelenti az egyik olyan terápiás lehetőséget, amelynek során már célzottan próbálják meg elérni, hogy ne növekedjen tovább a daganat. Elégtelen vérellátás hiányában ugyanis éhezni kezd a daganat, növekedése lassul vagy megáll, sőt kedvező esetben a folyamat meg is fordulhat. Az első ilyen gyógyszert 2004-ben hozták forgalomba, és jelenleg többek között a tüdő- és a vastagbélrákok, a limfóma vagy a hasnyálmirigyrák ellen alkalmazzák.

Bár a betegek élethossza némileg javítható az érképződésgátlással, a gyógyszerek némi csalódást is okoztak, ugyanis kevésbé bizonyultak hatékonynak, mint azt korábban remélték. Az azonban nem volt ismert a kutatók előtt, hogy mi is a pontos oka a várt hatékonyság elmaradásának. A Nature-ben megjelent tanulmányok talán választ adhatnak erre a kérdésre: az agydaganatok egy igen agresszív típusáról sikerült bebizonyítani, hogy a tumorok saját, önálló érhálózat létrehozására is képesek, erre pedig nem hatnak a jelenlegi érképződésgátló gyógyszerek.

Daganatos erek a tumorsejtekből

Az első vizsgálatot egy New York-i rákkutató központ (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center) munkatársai végezték agydaganatos betegek tumormintáiból kiindulva. A glioblasztóma az agydaganatok egy igen agresszív formája, amely gyakran csak nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető. A mintákat vizsgálva sikerült megállapítani, hogy a daganat érsejtjei között több olyan is akad, amely a rákos sejtekre jellemző genetikai jellegeket mutat. Ennek alapján feltételezhető, hogy a tumor tápanyagellátását biztosító erek egy része nem a szervezet egészséges sejtjeiből, hanem magából a daganatból származik.

A kutatók ezt követően olyan tumorsejteket vizsgáltak, amelyek az őssejtekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a daganatsejtek képesek rá, hogy fejlődésük során eltérő funkciójú sejttípusokat hozzanak létre. A sejteket Petri-csészében vizsgálva kiderült, hogy vérerek létrehozására is képesek. Amikor pedig egerek agyába fecskendezték őket, olyan tumorok alakultak ki az állatokban, amelyek érhálózata részben az emberi tumorsejtekből fejlődött ki - olvasható a Nature News oldalán.

Ezekből a sejtekből vagy tumorsejtek, vagy érsejtek alakulnak ki, a daganat tehát a saját ereit is kifejlesztheti. Az utóbbi esetben elsőként az érsejtek előalakjai alakulnak ki. A kutatók azt is kipróbálták, hogy mi történik, ha a jelenleg általánosan alkalmazott érképződésgátlóval kezelik az őssejtszerű sejteket. A gyógyszer gátolta ugyan az előalakok érsejtekké történő átalakulását, az érsejt-előalakok létrejöttére azonban nem volt hatással - írja a Nature.

Talán ezért nem elég hatékonyak az érképződésgátlók

A második tanulmányban szintén agydaganatos betegekből származó tumormintákat vizsgáltak. Ruggero De Maria (Italian National Institute of Health, Róma) és kollégái kifejezetten azokat az érsejteket kezdték el pusztítani, amelyek daganatos eredettel rendelkeztek. A daganatok ezt követően zsugorodni kezdtek, ami igazolta, hogy tápanyagellátásuk részben a saját maguk által létrehozott erektől függ.

Az is kiderült, hogy az egyes tumormintákban igen eltérő arányban vannak jelen a tumoreredetű érsejtek. Volt, hogy ez a 90%-ot is elérte, de olyan minta is akadt, ahol a daganat saját erei csak 20%-ban jelentek meg. A daganatsejtek ez alapján különbözhetnek abban, hogy mennyire fontos nekik a saját erek által biztosított vérellátás - írják a szerzők.

Az egyelőre még nem ismert, hogy mindez csak az agydaganatokra, vagy más tumortípusokra is igaz-e. "Vannak erre utaló jelek, és ha bebizonyosodna, hogy általános jelenségről van szó, az alapvető fontosságú lenne az érképződésgátlás jövője szempontjából" - mondta a Memorial Sloan-Kettering Rákközpont munkatársa, Viviane Tabar.

Beigazolódhat a régebbi elmélet

Nem a mostani az első olyan alkalom, amikor felvetődik, hogy a tumorok saját maguk is képesek lehetnek az ereik létrehozására. 1999-ben Mary Hendrix és kollégái mindezt már feltételezték, eredményeik azonban ellentmondásosak voltak. A két új tanulmány viszont igazolhatja, hogy a korábbi ötlet helyes volt. Ha beigazolódik, hogy a többi tumortípusnál is hasonlóan megy végbe az érképződés, akkor a jövőben olyan terápiát kell majd kidolgozni, amely nemcsak a szervezet saját ereit, hanem a tumoreredetű vérereket is célba tudja venni.

"Több módja is van annak, hogy meggátoljuk a daganatos erek képződését. A fenti eredmények alapján elképzelhető, hogy a kombinált gyógyszeres terápia fogja meghozni a régebben várt hatékonyságot. Ennek során a kétféle értípus kialakulását egyidőben gátolnánk, ami remélhetőleg már tényleg teljesen elzárná a daganat vér- és oxigénellátását" - mondta a Nature-nek David Cheresh, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem rákkutatója.