Vágólapra másolva!
A Celebesz-tenger 2500 méteres mélységeiben azonosítottak egy tintahalra hasonlító gyűrűsféregfajt. A tapogatóival együtt 180 milliméteres állat nagynak számít a többi tengeri féreghez képest, ezért is meglepő, hogy egészen mostanáig nem sikerült felfedezni.
Vágólapra másolva!

A tintahalféregnek elnevezett új fajt a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Celebesz-tengerben sikerült filmre venni, egy távirányítással működő tengeralattjáró segítségével.

A Borneó keleti partjai mellett felfedezett gyűrűsféreg 2500 méteres mélységben él, és vélhetően a tenger fenekére süllyedő planktonnal táplálkozik (a lebegő, fehér színű állati és növényi maradványokat "tengeri hónak" is nevezik).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9EiHmh0zUG5eqqL8

A Teuthidodrilus samae hossza a 94 millimétert is elérheti, a fején található tíz darab tapogatóval együtt pedig akár kétszer ilyen hosszú is lehet. Ezért kapta a nevét, hiszen tapogatói miatt leginkább egy tintahalra hasonlít. A Biology Letters legújabb számában közölt tanulmány szerzői már 2007-ben is látták az új faj néhány példányát, ekkor azonban nem tudták rendszertani kategóriába sorolni.

Az óceánok és tengerek biológiai sokfélesége a felszínhez közelebb eső vízrétegekben a legnagyobb, majd csökkenni kezd - érdekes azonban, hogy a tengerfenékhez közeledve ismét nő az előforduló fajok száma változatossága. Az új faj késői felfedezése ismét csak arra mutat rá, amit már régóta hangsúlyoznak a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek: sok faj már azelőtt eltűnik a bolygóról, hogy egyáltalán megismernénk őket.

A túlhalászat és a szennyezés a Celebesz-tenger ezen részén is komoly probléma: a Korall-háromszögnek nevezett területen most még változatos tengeri élővilágot találunk, a biológiai sokféleség azonban itt is csökkenőben van.

Ajánlat: Tíz év alatt több mint hatezer új faj a tengerekből