Vágólapra másolva!
Olyan új orvosbiológiai képalkotó eljárást fejlesztettek ki amerikai kutatók, amelynek segítségével még a bőrben lévő hajszálerekben keringő vörösvérsejtek is láthatóvá tehetők.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett stimulált Raman-szórást (SRS) felhasználó mikroszkópos eljárással mozgóképeket lehet készíteni a sejtben található kisebb alkotórészekről, például fehérjékről, lipidekről és vízről. Természetesen nem az egyedi molekulák válnak láthatóvá, hanem a molekulák együtteséről kapunk képet. A módszer kiváló kiegészítője lehet a szervekről, daganatokról és más nagy struktúrákról állóképeket adó mágneses rezonancia képalkotásnak (MRI).

A technikát 11 éve fejlesztik a Harvard Egyetem munkatársai, akik nagy reményeket fűznek az új mikroszkópos módszer klinikai bevezetéséhez. Az eljárás segítséget nyújthat az orvosoknak a daganatok és más elváltozások eltávolításához. A sebészeknek jelenleg el kell küldeniük szövetvizsgálatra a kimetszett mintákat. Ez mintegy 20 percet vesz igénybe, amíg a beteg kénytelen a műtőasztalon feküdni. Az SRS-mikroszkópiával azonnal eldönthetik az orvosok a további teendőket.

Science
A bőr hajszálerében (balra a nyílnál) keringő vörösvérsejtek kinagyítva (jobbra)

Mivel az SRS-mikroszkópia a kémiai kötésekben részt vevő atomok rezgései alapján alkot képet, ezért nem kell megjelölni a molekulákat külön anyagokkal (például fluoreszcens festékkel), hogy láthatóvá váljanak. Az SRS-mikroszkópiával megfigyelhetők például a hajszálereken átpréselődő vörösvérsejtek, sőt még a gyógyszermolekulák vándorlása is a bőrben. Ez utóbbi például új ismereteket szolgáltathat a helyi alkalmazású gyógyszerek felszívódásáról.