Magyarország legnagyobb barlangi tavait fedezték fel Tapolcán

Berger Károly-barlang, Tapolca, csepkkõ
Vágólapra másolva!
2010. november 26-án két újabb barlangi tavat fedeztek fel Tapolcán. Átmérőjük 23, illetve 30 méter, így jelenleg ezek Magyarország legnagyobb vízfelülettel rendelkező barlangi tavai. Képek a barlangból.
Vágólapra másolva!

"A felfedezésünk a 2002 óta kutatott Berger Károly-barlangban történt. Még a tavasz folyamán sikerült itt egy alsó járatszintet felfedezni, melynek hossza becslésünk szerint eléri az 1500 métert, de még korántsem értünk a végére. November végén egy bejárás során két egymás melletti termet találtunk, melyek alján több méter mély tavak vannak. Ezek átmérője 23, illetve 30 méter" - mondta az [origo]-nak Szilaj Rezső, a tavakat felfedező csoport vezetője.

A felfedezésről a helyi Napló számol be részletesen, térkép és képek kíséretében. Eszerint az 1986 óta tevékenykedő Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport 2002-ben kezdte el a 13,7 millió éves, egykori sekély tengerben lerakódott szarmata mészkőben kialakult barlang feltárását. Az üregrendszert Berger Károlyról, a 20. század első felében a tapolcai barlangok felméréséért, hasznosításért oly sokat tett idegenvezető-banktisztviselőről nevezték el. Az üregekbe csupán egy 12 méter mély kúton keresztül lehet bejutni, odalenn a testesebbek számára átjárhatatlan föld alatt hasadékok, kisebb termek, még mélyebbre ereszkedő kürtők, repedések során át egy többszintű járatrendszert fedezett fel a Szilaj Rezső vezette csoport.

Fotó: Horváth Sándor
Kép az egyik újonnan felfedezett tóról. További képek a galériában. A fotókat Horváth Sándor készítette

"Mindannyian megdöbbentünk már az első tó nagysága láttán. Bár számíthattunk rá, hogy vizes helyeket, kisebb tavakat találunk, de ez minden reményünket messze felülmúlta. Különösen, amikor az első mögött nem sokkal egy újabb, az előzőnél is nagyobb vízfelület került a szemünk elé. Egyik kutatótársam azt mondta: úgy érzi, eljutott barlangász pályafutása csúcsára. Bár a kutatásra szánt idő már a végéhez közeledett és fáradtak is voltunk, csak nehezen szántuk rá magunkat a visszafordulásra. Ekkor még nem gondolkoztunk azon, hogy tavaink a méreteik alapján hányadik helyet foglalják el a hazai ranglistán, csak a következő napon jutott eszünkbe, hogy ennek utánanézzünk. A barlang képződményei is rendkívül értékesek, a cseppkőszerű borsókőoszlopokaz úgynevezett logomitok például csak a nagyharsányi és a beremendi barlangokból voltak ismertek eddig tudomásom szerint" - mondta Szilaj.