Vágólapra másolva!
Héraklész oszlopai, azaz az Afrika és Európa közötti Gibraltári-szoros az űrből. A sötét Szahara területén csak néhány oázis világít, míg a települések pontosan körberajzolják a Földközi-tengert az űrállomásról készült felvételen.
Vágólapra másolva!

Az űrállomás Cupola modulja tökéletes kilátást biztosít bolygónkra. Innen készítette az alábbi képet Douglas H. Wheelock űrhajós, amelyet Astro Wheels néven, blogbejegyzései között publikált. A felvétel Európa délnyugati és Afrika északnyugati területét mutatja. A kép alsó részén élesen kirajzolódnak a Spanyolország déli részén és Portugália nagyobb városai és tengerparti nyaralóterületei. A jobbra látható legfényesebb terület Lisszabon, Portugália fővárosa.

Afrikát is a partvidék fényei rajzolják körbe, ahol pedig a két kontinens majdnem összeér, ott van a Gibraltári-szoros. A szorostól lefelé (azaz a valóságban északi irányban) Sevilla látható kiugró fényfoltként. Afrika (fent) nyugati (a képen jobb oldali) partjainál Rabat és Casablanca látható. A kontinens belseje, a Szahara felé megritkulnak a fények.

Forrás: Astro_Wheels, NASA
A Gibraltári-szoros a világűrből. Lent Európa, fent pedig Afrika partjait rajzolják körbe a városfények. A kép a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült. A felvétel nagyméretű változatának letöltése (Astro_Wheels, NASA)

Az ókorban a Gibraltári-szorost - amelyet akkor Héraklész oszlopainak neveztek - az ismert világ nyugati végpontjának tekintették, és azon túl képzelték el a legendás Atlantiszt.

Ajánlat: