A csimpánzlányok is babáznak

Vágólapra másolva!
A kutatók első ízben találtak bizonyítékot arra, hogy a vadon élő csimpánzkölykök nemüktől függően más-más játékokat játszanak, éppúgy mint az embergyerekek. Noha a fiatal hím és nőstény csimpánzok is játszanak botokkal, a nőstényeknél gyakoribb ez a viselkedés, és a csimpánzlányok időnként úgy babusgatják a botokat, mint a csimpánzanyák a kölykeiket.
Vágólapra másolva!

Az új adatok az ugandai Kibale Nemzeti Parkban élő kanyawarai csimpánzközösség 14 éven át tartó megfigyeléséből származnak. Richard Wrangham (Harvard Egyetem) és munkatársa Sonya Kahlenberg (Bates College) azt tapasztalták, hogy a csimpánzok alapvetően négyféleképpen hasznosítják a botokat. Üregek megvizsgálására, hogy van-e bennük víz vagy méz, támasztékként vagy fegyverként az agresszív találkozásokkor, magányos vagy társas játékoknál és az úgynevezett bothordozáskor.

A Current Biology folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók leírják, hogy az évek folyamán látott bothordozások alapos elemzésekor kiderült, a nőstények gyakrabban viszik magukkal a botokat, mint a hímek.

"Úgy gondoltuk, hogy ha a botot babaként kezelik az állatok, akkor a nőstények gyakrabban hordoznak fadarabokat, mint a hímek, és az első saját kölyök megszületésekor abbahagyják ezt a viselkedést" - mondja Wrangham. A kutatók szerint a megfigyelések alátámasztották ezt a feltételezést.

A fiatal nőstények néha beviszik magukkal a botjukat a nappali fészkükbe, ahol pihennek. Itt néha úgy játszanak a botokkal, mintha babáznának.

Egyelőre még nem világos, hogy ez a játékforma általában elterjedt-e a csimpánzoknál, vagy csak a kanyawarai csimpánzokra jellemző. Mivel a csimpánzok eszközhasználatát elég kiterjedten tanulmányozták már a kutatók, Wrangham úgy véli, hogy ez a viselkedés csak az általuk vizsgált csimpánzközösségben alakult ki, és él tovább szociális hagyományként.

Ha valóban kiderül, hogy a bothordozás kizárólag a kanyawarai csimpánzoknál fordul elő, akkor ez lesz az első esete a fiatal állatok közt fennmaradó hagyományoknak, mint amilyenek például a mondókák és egyes játékok az embergyerekeknél.