Veszélybe sodorják a pingvineket a kutatók

Vágólapra másolva!
Veszélyeztetik a kutatások a vadon élő, szárnygyűrűkkel és más megfigyelőkészülékekkel ellátott pingvinek életét: a jelölt állatoknak kevesebb fiókája születik, és kisebbek a túlélési esélyeik, mint jelöletlen fajtársaiknak.
Vágólapra másolva!

Tíz éven keresztül vizsgálták egy királypingvin-kolónia életét a Strasbourgi Egyetem kutatói, hogy megállapítsák, milyen hatásssal van az állatok életére a rájuk rögzített szárnygyűrű. A fémből készült, sorszámozott gyűrűket a királypingvinek szárnyának tövére erősítik, segítségével pedig nagy távolságból, távcsővel is követhetik az állatok viselkedését és helyváltoztatását.

Már az 1970-es éveken megfigyelték a kutatók, hogy a gyűrű komoly sérüléseket is okozhat a pingvineknek, és akadályozhatja őket az úszásban is, növeli ugyanis a vízben az ellenállást, ezáltal növekszik az állatok energiafelhasználása. A jelölések hosszú távú hatása egyelőre a kutatók között is vitákat vált ki.

Claire Saraux, a Strasbourgi Egyetem munkatársa kollégáival ötven jelölt és ötven jelöletlen pingvin viselkedését és szaporodását vizsgálta az Antarktisz egyik szigetén költő királypingvin-kolóniában (Aptenodytes patagonicus). A megfigyelés eredményeként megállapították, hogy a megjelölt állatok tíz év alatt 39 százalékkal kevesebb fiókát költöttek, mint jelöletlen társaik, túlélési arányaik pedig 16 százalékkal csökkentek. Elsősorban a gyengébb pingvinek szenvedtek a gyűrű miatt.

Forrás: Benoît Gineste
A szárnygyűrű valójában egy rozsdamentes acélból készült fémszalag

A megjelölt pingvinek átlagosan 16 nappal később fognak hozzá a tojások kiköltéséhez. Számukra a táplálékkeresés is több időt vesz igénybe az úszás nehezítettsége miatt. Mindez csökkenti a költés sikerét is - fejtették ki a kutatók, akik megállapították, hogy a megfigyelt hatások éveken át tartanak. Ez ellentmond az eddigi feltételezéseknek, amelyek szerint a pingvinek idővel hozzászoknak a jelzés viseléséhez.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan reagál a két pingvincsoport a klímaváltozásra. Eredményeik alapján a melegebb években a megjelölt állatok később látnak hozzá a tojások költéséhez, mint a jelöletlen pingvinek. A víz hőmérsékletének megváltozása is különböző mértékben befolyásolta a két csoportot.

A kutatók, akik mesterséges jelölők és jeladók segítségével vizsgálják a klímaváltozás pingvinekre gyakorolt hatását, magukkal a készülékekkel befolyásolják az állatok viselkedését - mondták ki a szerzők a Nature című szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

Víz alatt úszó királypingvinek