Már majdnem befedték a Guatemalában tavaly megnyílt óriáslyukat

Guatemala, Agatha trópusi vihar, Guatemala City
Vágólapra másolva!
A közösségi oldalakon talált információk segítségével utánajártunk, mi történt a Gutemala Cityben tavaly megnyílt óriási lyukkal. A hatóságok elégedettek a végzett munkával, a helyiek nem. Képek a lyuk belsejéről és a befedésről.
Vágólapra másolva!

A Gutemala Cityben tavaly megnyílt óriási lyukról készült fotók bejárták a világot, a nem mindennapi eseményről és látványról mi is beszámoltunk. A heves esőzések nyomán keletkezett, 21,5 méter átmérőjű üreg elnyelt egy épületet és egy útkereszteződést.

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk kinyomozni, mi történt azóta a helyszínen, de portálokon és egyszerű kereséssel nem értünk el eredményt. Végül a közösségi oldalak segítettek. A Google Maps segítségével pontosabban megnéztük a lyuk környezetét - Guatemala City, Ciudad Nueva (azaz Újváros) -, majd a Google segítségével megtaláltuk egy helyi érdekvédelmi szervezet, a Ciudad Nueva-Mapaches blogját, ahol számos korábban készült közelképet is láthatunk a lyukról. Innen már egy kattintással eljutottunk a Facebook-oldalukra, ahol felvettük velük a kapcsolatot.

Levelünkre még aznap válaszoltak, számos, a helyi lapokban megjelent információt küldtek a 31,2 méter mély lyukról. Ezek egyrészt megerősítették, amit már nyáron tudni lehetett: az Agatha hurrikán okozta heves esőzések okozták a beomlást. Guatemala Cityben a csatornarendszer nem tudta teljesen elvezetni a gyorsan lehullott csapadékot. A település egy karbonátos kőzetekből (főleg mészkőből) álló karsztvidéken található. Ezért a térségben a felszín alatt sok oldásos üreg, barlang van. Úgy fest, hogy a gyorsan lehullott csapadék is ezeket a felszín alatti üregeket találta meg. Áramlásával kiszélesített néhányat, majd a meggyengült kőzet felszíni rétege beomlott (ez jól látszik a galériában elérhető fotókon is).

A víznyelő egy háromemeletes ruhagyárat tüntetett el. A tömegszerencsétlenség csupán a véletlenen múlott, mert a munkaidő lejárta után egy órával történt a beomlás. A különböző források egy halottról, illetve áldozatok nélküli katasztrófáról számoltnak be.

Forrás: Ciudad Nueva zona 2 Guatemala
További képekért kattintson!

A Prensa Libre című napilap 2010. december 22-ei számában Ricardo Pennington, az eset utáni helyzet kezelésével megbízott szakember arról beszélt, hogy az Agatha hurrikán okozta károk rendezése és a hibák kijavítása megtörtént. Lelkes beszámolója szerint újabb vízelvezető alagutakkal oldották meg, hogy ne alakulhasson ki megint akkora intenzitású vízáram, ami ennyire alámoshatná a területet. Közben a lyukat már 95%-ban betömték, ezt egy, a városban élő magyar, Krisztina is megerősítette, akivel az iWiW-en léptünk kapcsolatba. Krisztina a helyi napilapokban olvasottak alapján azt írta nekünk, hogy a művelet hatalmas összegbe, 30 millió quetzalba került (1 USD = 8 quetzal).

A Mapaches azonban nem túl derűlátó: szerintük a város csatornarendszere még mindig nagyon rossz állapotban van, és az új munkálatok sem a megfelelő szakmai irányelvek szerint zajlottak. Még a beomlás után idézték James Currenst, a Kentucky Egyetem hidrogeológusát, aki arról beszélt, hogyan kell feltölteni egy ilyen gigantikus üreget. A Mapaches szerint azonban a feltöltési a munkát - a képeket lásd itt - nem végezték megfelelő módon.

Forrás: Ciudad Nueva zona 2 Guatemala
További képekért kattintson!

Az aggodalmak érthetők, hiszen ugyanebben a városrészben egy 2007-ben kialakult víznyelő három ember halálát okozta, több száz embert pedig evakuálni kellett. A guatemalai katasztrófamegelőzési szervezet akkor ajánlásokat fogalmazott meg a hasonló események elkerülésére, de a csatornaépítések kivitelezője azt nem tartotta be, és egyéb előírásokat is megszegett - olvasható a szervezet blogján.

Gál Krisztián