Kisgyerekként tanulunk meg félni a pókoktól

Vágólapra másolva!
A kígyóktól és pókoktól való félelem nem öröklött, hanem tanult viselkedésforma, támasztja alá egy hét hónapos babákkal végzett vizsgálat. A kígyókkal szemben nem mindenki mutat félelmet, de a veszélyes állatokat könnyebben felismerjük, mint például a hernyókat.
Vágólapra másolva!

Egy új pszichológiai kutatás alapján úgy tűnik, hogy a kígyóktól és a pókoktól való félelem nem velünk született, hanem alapvetően tanult viselkedésforma. Ez azt jelenti, hogy az állatokkal szemben mutatott félelmi reakciók nem lesznek megegyezőek (vagyis nem ijedünk meg mindannyian), abban azonban egyformák vagyunk, hogy hamarabb megtanulunk félni ezektől az állatoktól, mint más, minket nem fenyegető dolgoktól.

Vanessa LoBue és munkatársai kétféle videót játszottak le egyszerre hét hónapos babáknak, s a felvételek közül az egyik egy kígyót, a másik egy nem veszélyes állatot, például egy elefántot mutatott. Filmnézés közben vagy egy félelmetes, vagy egy vidám hangot játszottak be a gyerekeknek. Abban az esetben, amikor a babák a félelmetes hangot hallották, hosszabb ideig bámulták a kígyót ábrázoló videót, mint az elefántosat, eközben azonban nem mutatták a félelem jeleit - írja az egyetem beszámolója.

A kutatócsoport egy másik vizsgálatában hároméveseknek mutattak egy képernyőn kilenc fényképet, amelyek közül ki kellett választaniuk a kutatók által éppen kért képet. A gyerekek minden esetben gyorsabban mutattak rá a kígyókat ábrázoló fotókra, mint a virágokra vagy más olyan állatokra, amelyek hasonlítanak a kígyókhoz (például a hernyókra). Ami érdekes, hogy a kígyós képek kiválasztásának gyorsasága teljesen megegyezett azoknál a gyerekeknél, akik egyébként félnek a kígyóktól, és azoknál is, akik nem mutatnak félelmet ezekkel az állatokkal szemben.

"A mostani eredmények - más, korábbi kutatások mellett - arra utalnak, hogy nem a potenciálisan mérgező állatoktól való félelem születik velünk, hanem csak az a képesség, hogy gyorsabban megtanulunk félni tőlük. Egy másik, felnőttekkel végzett kísérletben áramütéseket adtak kígyókat, pókokat, illetve virágokat vagy gombákat ábrázoló fotók felmutatását követően. A kígyóknál és a pókoknál sokkal tovább megmaradt a kép és az áramütés közötti asszociáció, mint a veszélytelen fotók esetében" - írják a szerzők.

"Kutatásunkban az az újdonság, hogy hét hónapos csecsemőknél is igazoltuk, amit a felnőttek esetében már tudtunk. Az egyik, hogy a fenyegető állatokat hamarabb felismerjük, a másik, hogy hamarabb megtanulunk félni tőlük. Maga a félelem azonban nem egy öröklött reakció" - mondta LoBue.