Új légifotókat közöltek egy a világtól elzárt indián törzsről

külvilágtól elzárt brazíliai indián törzs, Peru és Brazília határán
Vágólapra másolva!
Brazília Peruhoz közeli részén élő, maniokával és papayával táplálkozó, vörösre festett indiánok fényképeit közölte hétfőn egy rejtett törzsek védelmével foglalkozó szervezet. Az elzárt csoport fennmaradását komolyan veszélyeztetik a perui illegális fakitermelők, s várhatóan előbb-utóbb összetűzésre is sor kerül.
Vágólapra másolva!

Az esőerdőben élő, a nyugati civilizációtól elzárt embereket repülőgépről fényképezték le. A brazil hatóságok már évek óta figyelemmel követik őket a levegőből, hogy észleljék, ha esetleg idegenek hatolnának be a törzs területére. Az erdőben komoly problémát jelentenek a határ perui oldaláról érkező illegális fakitermelők, ám Peru semmit nem tesz ellenük, hiába kampányolnak a különböző nemzetközi és brazil szervezetek.

Forrás: Gleison Miranda/FUNAI/Survival
Az indiánok testüket az akiote fa (Bixa orellana) magjaival festik be pirosra. Kattintson a képre a nagyobb méretért! (Forrás: Uncontacted Tribes)

A törzs tagjai egészségesnek tűnnek, a felvételek alapján étrendjük zömét manióka, papaya és banán teszi ki, melyeket saját kertjeikben termesztenek. A terményeket pántos, fonott kosarakban szállítják, otthonukat pedig pálmalevelekkel védik. Íjjal vadásznak, és machetéjük (bozótvágó kés) is van, sőt az egyik felvételen még egy fém edény is látható, amelyhez valószínűleg törzsek közötti csere révén jutottak hozzá.

Forrás: Gleison Miranda/FUNAI/Survival
A törzs kertjében banánfák és akiote fák vannak. Kattintson a képre a nagyobb méretért! (Forrás: Uncontacted Tribes)

A felvételeket a Survival International szervezet tette közzé hétfőn, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a világtól elzártan élő emberekre leselkedő veszélyekre. Stephen Corry, a szervezet igazgatója szerint az illegális fakitermelők el fogják pusztítani a törzset, ezért létfontosságúnak tartja, hogy a perui hatóságok még azelőtt cselekedjenek, hogy késő lenne. " A képeken látható emberek erősek és egészségesek. Amire tőlünk szükségük van, az a területük megvédése, hogy ők maguk dönthessenek a saját jövőjükről."

Forrás: Gleison Miranda/FUNAI/Survival
A fák közül nézik a repülőt a pirosra és feketére festett férfiak. Kattintson a képre a nagyobb méretért! (Forrás: Uncontacted Tribes)

A törzs ősei valószínűleg a brazil kaucsuktermelés berobbanása idején, nagyjából száz évvel ezelőtt rejtőztek el az esőerdő mélyén. A 19-20. század fordulóján rendszeresek voltak az összetűzések a gumifákat csapoló emberekkel, és sok indián vesztette életét emiatt.