Kincs a talpunk alatt: pénteken a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
A Föld felszínének több mint hetven százalékát víz borítja, de ebből a vízből a fogyasztható édesvíz alig három százalékot tesz ki. Ez az édesvíz az élet feltétele, de gyakran az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető kockázati tényező is.
Vágólapra másolva!

Ennek a korlátozottan rendelkezésre álló, sérülékeny erőforrásnak a fenntartható használata századunk egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. A vízkörforgalom révén a vizek folyamatos átalakulásban, mozgásban vannak. Néhány évtizede tudjuk, hogy a szemünk elől elzárt, felszín alatti régióban is jól leírható rendszerekbe szerveződve mozog a víz. Kiderült, hogy ez a földtani időskálán zajló vízmozgás szisztematikusan átalakítja a felszín alatti és a felszíni környezetet, beleértve az élőhelyeket. A vízkészletek fenntartható használatához nélkülözhetetlen a hidrológiai rendszerek működésének megértése. A felszín alatti vízáramlások ismerete ezen túl is az élet számos területén alkalmazható a mezőgazdaságtól a természetvédelmi feladatokon át a termálvizek feltárásáig.

Az előadás címe: Talpunk alatt is folyik? - Felszín alatti áramlások a víz körforgalmában
Előadó Mádlné Szőnyi Judit
Időpont: 2011.02.11. péntek, 19:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Mádlné Szőnyi Judit 1986-ban szerzett geológus diplomát az ELTE Természettudományi Karán. Pályája során korán felismerte a medenceléptékben működő felszín alatti vízáramlási rendszerek jelentőségét, és meghonosította ezt a témát az egyetemi oktatásban. Megteremtette a nemzetközi hidrogeológiai kutatásba való bekapcsolódás személyi és infrastrukturális feltételeit. Főbb kutatási területei: a felszín alatti vizek sérülékenységi vizsgálata, az üledékes medencékben zajló folyadékmozgás megismerése, a hipogén karsztosodás folyamatainak elemzése, a geotermikus energia fenntartható hasznosítása. Jelenleg az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének egyetemi docense, a Hidrogeológia és Geotermia Műhely vezetője.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.