Az időskori szellemi hanyatlásról lesz szó pénteken a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
Az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór sokak fenyegető réme. De valóban szükségszerű a szellemi leépülés? Erről tart előadást pénteken Tariska Péter pszichiáter, neurológus és geriáter szakorvos a Mindentudás Egyetemén.
Vágólapra másolva!

Az öregedést sok tévhit övezi, például az, hogy természetes velejárója a mentális hanyatlás. Valójában a változások spektruma széles: az élettani, "korfüggő" feledékenységtől az enyhe kognitív zavaron át a szellemi hanyatlásig, a demenciáig terjedhet. A demencia leggyakoribb oka az "évszázad betegsége", az Alzheimer-kór, melynek tüneteit sokszor az véli magán felfedezni, akinél nem volna indokolt, de még többen nem gondolnak rá még akkor sem, amikor hozzátartozójuk már szellemileg súlyosan leépült.

A betegségnek több jól körvonalazott kutatási modelljét ismerjük, melyek a terápiát is megalapozzák. A demenciaszűrés sokszor reverzibilis okokat tár fel. De progresszív folyamat megállapítása esetén is lehetőség nyílhat az életminőség javítására komplex gondozás révén. A mentális és fizikai tréning, az egészséges életmód és a kockázati tényezők kontrollja nemcsak az öregedést lassíthatja, de a demencia megjelenését is késleltetheti.

Az előadás címe: Kortünet vagy kórtünet? - Az időskori szellemi hanyatlás dilemmái
Előadó Tariska Péter
Időpont: 2011. 02. 25. péntek, 19:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Tariska Péter neurológus, pszichiáter és geriáter szakorvos több mint 30 évig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben dolgozott, ahol 1992-ben megalapította és 2007-ig, az intézet megszűnéséig vezette az első hazai Memória Klinikát. Jelenleg a Honvédkórház pszichiátriai osztályán demencia szakrendelést vezet. 2002 óta a Magyar Tudományos Akadémia Idegtudományi Bizottságának titkára. A szellemi hanyatlás klinikai kutatásával foglalkozik; több hazai és európai átvizsgálási és kezelési útmutató kidolgozásában is részt vett. 18 könyvet írt vagy szerkesztett, könyvfejezetei száma 65, közleményei száma 121. Az Orvosi Hetilap szerkesztősége 1995-ben a munkatársaival írott, a Memória Klinikát bemutató cikkért Markusovszky-díjjal tüntette ki. A Magyar Pszichiátriai Társaság több könyvét is Nyírő Gyula-nívódíjjal honorálta.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.