Megszívjuk? - A levegőszennyezésről a Mindentudás Egyetemén Veszprémben

Vágólapra másolva!
A levegőszennyezésről tart előadást Gelencsér András, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője kedden este 6-kor a veszprémi Pannon Egyetemen.
Vágólapra másolva!

A Mindentudás Egyeteme 2.0 országjáró előadássorozatának veszprémi állomásán arról hallhatunk, milyen hatással van az emberre a saját maga által előidézett levegőszennyeződés. A természet mindent megold, ahogy évmilliárdok óta teszi. De mi lesz velünk? Az est házigazdája Lévai Balázs. Az eseményről televíziós felvétel készül, amelyet tavasszal sugároz majd a Magyar Televízió.

Megszívjuk? - A levegőszennyezés és következményei

Az emberiség évente majdnem annyi szén-dioxidot lélegez ki, mint amennyit a járművek kibocsátanak. Vajon az következik-e ebből, hogy hagyjuk abba a lélegzést, de különösen a sportolást, vagy hogy felesleges aggódnunk a fosszilis energiahordozók égetéséből származó kibocsátás miatt? A légköri nyomgázok koncentrációja az ember megjelenése előtt is sokszor jelentősen változott. Mit számít tehát e gázok koncentrációjának jelenleg mérhető folyamatos növekedése? Nem képtelenség-e, hogy a Föld elképzelhetetlenül hatalmas energiaháztartását az ember a levegő szennyezésén keresztül érzékelhetően befolyásolni tudja?

Előadó: Gelencsér András
Időpont: 2011. 03. 01. kedd, 18:00
Helyszín: Veszprém Pannon Egyetem, Polinszky terem, 8200 Veszprém, Wartha Vince u.1.

Gelencsér András a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Környezettudományi Intézetének egyetemi tanára, az MTA Levegőkémiai Kutatócsoportjának vezetője. 2002-ben lett az MTA doktora, habilitációs oklevelét 2006-ban szerezte, ugyanebben az évben lett egyetemi tanár.•Fő kutatási területe a légköri széntartalmú aeroszol forrásainak, tulajdonságainak és éghajlati hatásainak tanulmányozása. Kutatásait PhD-hallgatók bevonásával, nemzetközi együttműködésben, számos nagy európai és hazai pályázat támogatásával végzi. Eddigi szakmai munkásságát több mint 60 rangos nemzetközi közlemény, illetve a Springer Kiadó gondozásában 2004-ben megjelent monográfiája fémjelzi.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a szervezők mindenkit arra kérnek, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráljanak a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.